EU-toppen hadde problemer med å skjule bitterheten etter middagen i Brussel tirsdag kveld der stats- og regjeringssjefene var samlet for å høre Cameron forklare seg om britenes sorti fra unionen.

– Da jeg selv var en ung statsminister, ble jeg slått av at det var Storbritannia og Østerrike som var de største forkjemperne for EU, inkludert fri flyt av arbeidskraft, fortalte Juncker. Ifølge ham går det som det må, når man «fra morgen til kveld» skylder på byråkratene i Brussel.

– Mitt inntrykk er at hvis du hele tiden forteller folk at noe er galt med EU, at EU er for byråkratisk og teknokratisk, bør du ikke bli overrasket over at folk tror deg, sa han.

Nettopp dette var også budskapet til Cameron under middagen, fortalte Juncker videre, som samtidig gikk langt i å antyde at de to kan ha hatt et noe anstrengt forhold til hverandre.

– Jeg liker ham som person, selv om han har oppført seg på en bestemt måte mot meg. Likevel vil vennskapet bestå. Det er det eneste som vil bestå – vennskapet mellom europeere, sa Juncker.

Angrer ikke

Storbritannias statsminister David Cameron angrer ikke på folkeavstemningen som endte i nei til EU og kaos i Europa.

– Det var det riktige å gjøre, sier Cameron når han møter pressen etter det siste toppmøtet hans i EU.

Over vaktler og bresert kalv diskuterte han tirsdag kveld britenes ønske om å gå ut av EU, 43 år etter at de ble med.

Stemningen under middagen var dempet og nedstemt, sier Cameron. Rolig og balansert, sier EU-president Donald Tusk. Alvorstung, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Jeg ønsket ikke å være i denne situasjonen, vedgår Cameron.

– Men jeg er demokrat, og vi er et demokratisk land, og det britiske folk har avgjort hvilken retning vi skal gå i. Det mener jeg vi må akseptere.

Tett forhold

Cameron bedyrer at britene ikke vil snu ryggen til Europa. Hans ønske er å få på plass en ny relasjon som er så tett som mulig.

– Men vi får ikke alle fordelene ved medlemskap uten også å ta noen av kostnadene, advarer han.

Den samme advarselen lyder fra flere av EU-lederne. Og onsdag morgen får ikke Cameron være med når de 27 andre landene skal diskutere veien videre.

EU venter også på at britene skal innlede den formelle skilsmisseprosessen. Det overlater Cameron til den som arver statsministerposten i september.

– Vi forstår at støvet må legge seg litt, sier Tusk.

– Det må gå fortere. Vi har ikke måneder å tenke på, vi må handle, sier en hardere Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen.

Felles historie

Under Camerons siste kveld med EU-gjengen trakk lederne de lange historiske linjene.

– Jeg skulle ønske folk hjemme kunne hørt noen av diskusjonene vi hadde, sier Cameron.

Han trekker fram flere eksempler: Statsministeren fra Estland, som fortalte om hvordan britene hjalp landet hans med å sikre uavhengighet for 100 år siden. Tsjekkias statsminister, som fortalte om hvordan Storbritannia ble et hjem for tsjekkere som flyktet fra forfølgelse mellom 1948 og 1968. Og Frankrikes president, som tok opp hvordan briter og franskmenn kjempet side om side under annen verdenskrig.

- En realitet

Usikkerhet om hva de neste skrittene blir, har fått spekulasjonene til å gå i Brussel om at britene kanskje leter etter måter å unngå utmeldingen på. Men Merkel avviser at hun håper brexit kan unngås.

– Jeg ser ingen måte dette kan reverseres på. Dette er ikke tida for ønsketenkning, sier hun til pressen.

– Dette er noe mer enn en trist begivenhet. Det er en realitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: DNs Kjetil Wiedswang: Omkamp? Neppe dnPlus   (DN+)

 
Juncker insisterer på brexit-fortgang

Franske politikere vil vrake engelsk som EU-språk

- Det kan gå fort - eller ta uendelig lang tid

- Anbefalt av DNtv:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert: