- Det er nesten bedre å være sikker på at noe går skikkelig dårlig, enn å være usikker på om det kommer til å gjøre det.
Slik oppsummerer aksjemegler Morten Halle ved DNBs meglerbord i London situasjonen i finansmarkedet på dagen hvor Storbritannias EU-fremtid skal avgjøres.
Følg siste utvikling om det spennende EU-valget i vårt livestudio.
Markedet hater som kjent usikkerhet, og til tross for at det kun er to mulige resultater, synes Halle situasjonen er utfordrende.
- Det er vanskelig å regne på utfallene. Og hvis du ikke kan prise risikoen, er det best å gjøre ingenting.
- Folk er nervøse
Halle viser til at Bank of America Merril Lynch tidligere i år beregnet at globale fondsinvestorer ikke har hatt mer kontanter på bok siden 2001, som andel av porteføljen.
- De har til og med mer kontanter nå enn de hadde da finanskrisen var på sitt verste. Det er en ganske god indikator.
Les også DNs spesial om den norske finanseliten i London!
- Har dere opplevd at investorer trekker penger tilbake og sier de vil avvente noen uker?
- Ja, vi ser det. Ingen er spesielt interessert i å høre om en ny investeringsmulighet akkurat nå. Folk er nervøse og nedskalerer sine investeringer.
Pund-opptur
Etter at markedet svingte betydelig sist uke, har det roet seg noe denne uken. Den største forskjellen er i handelsvolum.
Pundet har styrket seg kraftig de siste dagene, og var torsdag formiddag på sitt sterkeste så langt i år målt mot dollar.
Målinger vs. bookmakere
Mens meningsmålingene har ja- og nei-siden omtrent likt, tror bookmakerne stadig mer på at britene vil stemme for å bli i EU.
Torsdag kl. 15 norsk tid, er sjansen for en brexit – altså en utmeldelse fra EU – kun 13 prosent, ifølge veddemålsbørsen Betfair.
Les også: Setter pengene på bookmakerne (DN+)
- Jeg stoler heller på bookmakerselskapene enn en meningsmåling, sier Halle, og viser til tidligere folkeavstemninger i både Skottland og Canada hvor man på valgdagen har sett en klar tendens mot status quo.
- Men det er litt spesielt at markedet er så sikkert. Sannsynligvis blir britene i EU, men det er ikke så sikkert, sier han.
Stemte som datteren ville
På DNBs meglerbord i Londons finansdistrikt sitter også brite og aksjemegler Jonathan Durant. Han har allerede forhåndsstemt.
- Jeg stemte det min datter ville at jeg skulle stemme. Det er hennes fremtid, og hun som må leve med konsekvensene, sier Durant.
- Så hva stemte du?
- Etter å ha sett filmen «Brexit the movie», ville min datter at Storbritannia forlater EU. Jeg prøvde å overbevise henne om noe annet, men det gikk ikke, sier Durant, som dermed også selv gjorde som datteren på 20 år og stemte for britisk utmeldelse.
- Kan ikke spå
Grytidlig fredag morgen ventes resultatene av folkeavstemningen å være klar. Da vil investorer ha kort tid på seg før børsene i Europa åpner.
- Du kan ikke spå fremtiden. Gitt en usikker fremtid, må vi se på hva vi skal gjøre gitt visse scenarioer. Her er det to utfall, og vi ser på hva man bør kjøpe og hva man bør selge i de tilfellene, sier Halle.
Truls Birkeland er leder for Nordeas virksomhet i Storbritannia.Han forteller om et nervøst marked om dagen.
- Vi ser at noen av destørste selskapene er oppsiktsvekkende mye opp eller ned, uten atdet nødvendigvis lar seg forklare av konkrete nyheter om selskapet,sier Birkeland.
- Uoversiktlig med «Leave»-seier
Til tross for usikkerheten har det vært «businessas usual» for Nordea i finansdistriktet City, men storbanken har påkonsernnivå en plan for risikostyring og håndtering av ulikeutfall. Dersom EU-tilhengerne vinner valget, venter Birkeland enenkel reprising av markedet. Men dersom et blir en brexit, blirsituasjonen mer uoversiktlig.
- Da venter vi at svingningene vilbli høye både for pundet og aksjemarkedet fremover. Det vil kommeen umiddelbar negativ reaksjon, men det vil fortsatt være mangeubesvarte spørsmål, så volatilitet og risikopremier kan forbli pået høyt nivå. I en periode vil det nok komme mange forskjelligesignaler som vil bli tolket ulikt, sier Birkeland.
- Hvilke råd hardere gitt til investorer?
- Det er vanskelig å gi noen generelleråd. Mange har nok tatt en del penger av bordet og sikret sineposisjoner fordi de vil verne seg mot markedssvingningene som vilkomme ved en eventuell seier til «Leave».
«Brexit» eller «Bremain»? Følg britenes historiske EU-avstemning i DNs livestudio.
Les også på DN.no:
Giganten som nesten ingenting kan stoppe
Møbelprodusent legger ned fabrikk
Kristian Siem (67) ba britenes statsminister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.