Flere EU-topper har i helgen sagt at britene snarlig må aktivere EU-traktatens artikkel 50, som utløser den formelle utmeldelsesprosessen. Men under en utspørring i Parlamentet mandag ettermiddag, den første etter at brexit-resultatet var klart, gjentok Cameron det både han og andre britiske politikere har sagt: Artikkel 50 blir ikke utløst ennå.

En tjenestemann i EU sa tidligere mandag at man ønsker snarlig igangsettelse, men innser at Cameron ikke kommer til å bruke tirsdagens toppmøte i Brussel til å gjøre dette.

– Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sa tjenestemannen.

– Det er forståelse i hovedstedene for at det ikke skjer på tirsdag. Men det er også en overbevisning om at det er både i Storbritannias og EUs interesse å starte prosessen så raskt som mulig, sa han til pressen i Brussel.

Ingen dans på roser

I sin tale i Parlamentet mandag sa Cameron at brexit-resultatet må respekteres og iverksettes på best mulig vis. Han la til at han selv mener flertallets beslutning ikke er til det beste for Storbritannia.

Det blir ingen dans på roser for britisk økonomi når landet trer ut av unionen, sa Cameron videre. Men han setter sin lit til britiske finansinstitusjoner og mener det finnes robuste planer som kan motvirke økonomisk usikkerhet som brexit medfører.

Storbritannias utmeldelse av EU kommer ikke til å føre til umiddelbare endringer for EU-borgere som i dag bor i landet, sa han videre.

– Storbritannia forlater EU, men vi må ikke snu ryggen til Europa eller resten av verden. Vi må bestemme oss for hva slags forhold vi ønsker med EU, sa statsministeren.

September-frist

Cameron er på vei ut som statsminister og har gjort det klart at det blir opp til nestemann i Downing Street nummer 10 å starte utmeldelsesprosessen. Tidligere mandag uttalte Graham Brady, som leder partikomiteen som er ansvarlig for det kommende ledervalget hos De konservative, at Camerons etterfølger bør være på plass innen september.

– Vi anbefaler at prosessen med å velge en ny leder i Det konservative partiet starter neste uke og avsluttes senest fredag 2. september, selv om en tidligere konklusjon kan være mulig, sa Brady.

Brexit-forkjemper og tidligere London-ordfører Boris Johnson gjør det samtidig klart at britenes farvel med EU ikke haster, og at endringene i forholdet til unionen vil skje stille og rolig. Johnson, som stilte seg på motsatt side av Cameron i EU-valgkampen, er blitt utpekt som en mulig arvtaker. Også innenriksminister Theresa May er aktuell, ifølge BBC. (©NTB) (©NTB)

(©NTB)

Følg markedet med DN Investor

Les mer på DN.no:

Billigste pund på et år

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.