Torsdag går britene til urnene for å avgjøre om Storbritannia fortsatt skal være en del av EU.
– Utfallet av folkeavstemningen er svært åpen. Situasjonen er merkelig nok, debatten irrasjonell nok og splittelsen i landet er dyp nok til en stemme for brexit, sier forsker og leder Josef Janning ved Berlin-kontoret i tenketanken European Council on Foreign Relations og legger til:
– Hadde du spurt meg tidlig i vår, ville jeg ha svart at britisk pragmatisme seirer. Men siden da har jeg ikke sett mye pragmatisme i den offentlige debatten. Det er svært sannsynlig at britene går ut av EU, sier Janning.
Dyp splittelse
Uansett hva som skjer det neste 24 timene, er det ingen tvil om at Storbritannia er en splittet nasjon etter debatten om brexit – Storbritannia ut av EU.
Forrige uke ble Labour-politikeren Jo Cox knivstukket og drept på åpen gate. Hun var en EU-tilhenger og varm forkjemper for flyktninger og menneskerettigheter.
– Hvis britene hadde vært rasjonelle, ville det aldri ha blitt en brexit-debatt. Det er ingen tvil om at Storbritannia som en del av EU vil gjøre det mye bedre enn utenfor EU. Det er en illusjon å tro at Storbritannia vil bli en mer innflytelsesrik stormakt på egenhånd, sier Janning.
Han forstår ikke hvordan britene kan mene at de ikke tar beslutninger i EU.
– EU-politikere i Brussel fremstilles som noen utenomjordiske vesener, men Storbritannia er en sentral aktør og bestemmer hva som skjer i Brussel, sier Janning og legger til:
– David Cameron argumenterer ikke at EU er den beste måten Storbritannia kan utøve innflytelse på, men det vil han ikke si fordi hans andre punchline er at «Britain is a great country», men han bør heller si at Storbritannia utenfor EU ikke vil oppnå enkelte mål, sier Janning.
Statsviter Simon Usherwood ved University of Surrey er delvis enig med kritikken fra kollega Janning:
– Jeg er enig i at det er en veldig følelsesladet debatt. Å forlate EU virker for noen som en enkel løsning på en rekke problemer. Det økonomiske argumentet er åpenbart sterkest hos dem som ønsker å være en del av EU, men jeg tror også nei-siden ser dette argumentet. Det er mye håp og frykt blant dem som stemmer, sier Usherwood.
- Cameron må gå
I valgkampen før fjorårets britiske valg lovet Storbritannias statsminister David Cameron å holde en folkeavstemning om EU dersom han fikk en ny periode som landets øverste politiske leder.
Cameron vil at Storbritannia skal forbli i EU, men ble utsatt for press fra EU-motstandere i eget parti, De konservative.
En utmeldelse torsdag, betyr slutten på Camerons tid som statsminister i Downing Street 10, mener Usherwood ved University of Surrey.
– Dersom en overveiende majoritet stemmer for å forlate EU, blir det svært vanskelig for Cameron å bli sittende, da vil han forsvinne raskt, sier Usherwood.
– Tror du en brexit vil skape et politisk jordskjelv også utenfor Storbritannia?
– Jeg tror en brexit vil få store konsekvenser for hele den europeiske unionen. Det vil bli mye vanskeligere for andre land å ikke avholde folkeavstemning. Det vil bli mye press internt i land som Frankrike, Sverige og Danmark, der folk vil ønske den samme muligheten. Det vil uansett være en oppvekker for EU, om at de ikke kan stole på at folket er med dem, svarer Usherwood.
– Kan bli politisk og økonomisk kaos
Tett løp
Det er et svært tett løp mellom ja og nei-siden i forkant av torsdagens folkeavstemning.«Brexit» eller «Bremain»? Følg britenes historiske EU-avstemning i DNs livestudio.
Ifølge Ipsos Moris siste meningsmåling,vil 52 prosent stemme for at Storbritannia forblir i EU, mens 48 prosent vil ut av unionen, skriver The Financial Times.
– Det høres ut som en klisjé, men det er et altfor tett race til å peke ut en vinner. Ingen av sidene ser ut til å ha en stor majoritet på dette tidspunktet. Alle vil gjøre alt de kan for å få folk til å stemme torsdag. Jeg tror det blir et balansert resultat, sier Usherwood.
EU-toppen Jean-Claude Juncker advarte onsdag om britene kan glemme å få til en bedre avtale med EU enn det Cameron allerede har forhandlet seg frem til.
– Vi har fullført en avtale med statsministeren. Han fikk maksimalt av det han kunne få, vi ga maksimalt av det vi kunne gi. Så det blir ingen reforhandling. Ut betyr ut, sa Europakommisjonens president til pressen, ifølge NTB.
Kristian Siem (67) ba britenes statsminister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron (DN+)
Les også:
Brexit-frykten brer seg over hele Europa
– Kan bli politisk og økonomisk kaos
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.