Enda et britisk nøkkeltall kom inn sterkere enn ventet torsdag.
Bruttonasjonalproduktet (BNP) i Storbritannia steg med 0,5 prosent fra andre til tredje kvartal. På forhånd var det ventet en oppgang på 0,3 prosent.
- Tallene var bedre enn ventet. Vi har ikke sett de tydelige brexit-effektene riktig ennå, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN.
Forbruk kan ha bidratt
BNP-tallene som kom torsdag var foreløpige tall, og går dermed ikke i detalj om hva som står bak veksten. Østnor viser
til at detaljomsetningen har hatt en nokså god vekst i etterkant av avstemningen i juli.- Vi så jo hvordan forbrukertilliten stupte i juli. Det var første observasjon etter brexit. Så har den egentlig hentet inn igjen det fallet. Forbruket virker å være en av faktorene som har bidratt til det relativt sterke BNP-tallet, sier han.
Østnor peker imidlertid på at industriproduksjonen har vært noe svakere i etterkant av brexit-avstemningen. Han er usikker på hvordan dette har bidratt på BNP i tredje kvartal.
- Ved tidligere anledninger har vi sett at sammenhengen mellom utenrikshandelen og pundet har vært litt begrenset. Men det er en mulighet for at eksportørene har dratt nytte av det svake pundet, og at det har løftet BNP, sier han.
- Enn så lenge
Fremover venter Østnor en betydelig lavere økonomisk vekst i Storbritannia.
I tredje kvartal var BNP opp 2,3 prosent på årsbasis. DNB Markets venter en årlig vekst på 0,8 prosent i 2017.
Meglerhuset har ikke gjort nedjusteringer i anslagene for 2016.
- Næringslivets planer ligger fast en stund. Det er ikke noe man endrer over natten, sier Østnor.
- Enn så lenge er tallene fra Storbritannia på oppsiden. Det politiske bråket og usikkerheten tynger pundet, ser vi foreløpig ikke spor av i nøkkeltallene, sier han.
- Bør hindre BoE i å tilføre mer lettelser
De overraskende BNP-tallene gir uttrykk for at Brexit-avstemningen ikke har hatt betydelig innvirkning på den britiske økonomien, skriver sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets i en oppdatering.
Ifølge ham kan tallene tyde på at Nordea Markets prognoser om en mild resesjon i Storbritannia ikke vil stemme, men at økonomien vil utvikle seg mer positivt.
Videre understreker Jakobsen at de positive BNP-tallene bør hindre Bank of England (BoE) fra å tilføre pengepolitikken mer lettelser ved sitt neste rentemøte i november.
Analytikeren påpeker at farten i økonomien riktignok er på vei ned, i og med at BNP-tallene for tredje kvartal er lavere enn i andre kvartal da veksten var på 0,7 prosent.
- Les også: Mener pundfallet er overdrevet (+)
Nissan vil produsere i Storbritannia
Etter at britene stemte seg selv ut av EU, har det vært stor usikkerhet knyttet til hvorvidt store internasjonale virksomheter fortsatt vil holde sine hovedkontorer og produksjon i Storbritannia.
Dette gjelder blant annet store bilprodusenter, som har stor innvirkning på industriproduksjonen i landet.
Torsdag meldte Nissan at selskapet vil produsere den neste Qashqai-modellen, samt også flytte produksjonen av neste X-Trail til fabrikkanlegget ved Sunderland i England.
Dette er den første store bilrelaterte investeringen som er gjort i landet etter brexit-avstemningen.
- Les mer her: Nissan fortsetter å satse i Storbritannia
Financial Times skriver at dette er en stor tillitserklæring til Storbritannia etter brexit, og at det blir et slags håp om at flere store bilprodusenter vil gjøre det samme.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.