Fem i Norge helt ukjente politikere kjemper om ledervervet.

– Det er ingen klar favoritt, og det spekuleres allerede nå i om at Farage vil komme tilbake ganske fort, sier førstelektor Jan-Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Etter brexit

Farage har ombestemt seg før. Da han ikke fikk plass i Parlamentet etter valget i mai 2015, trakk han seg. Men ombestemte seg tre dager senere. Denne gang trakk han seg snaue to uker etter brexit-avstemningen 23. juni:

– Målet mitt har vært å få Storbritannia ut av EU. Det var det vi stemte for i folkeavstemningen, og nå føler jeg at jeg har gjort mitt. Det er riktig å tre til side, sa Farage.

Noen kronprins sto ikke klar til å overta, men mange pekte på Steven Woolfe, jurist og medlem av EU-parlamentet. Men 48-åringen gjorde en banal tabbe – han meldte seg som kandidat 17 minutter etter fristen, og ble dermed diskvalifisert.

Tilbake står fem lederkandidater: Lisa Duffy, Phillip Broughton, Bill Etheridge, Diane James og Elizabeth Jones.

– Diane James ligger litt foran de andre i meningsmålingene, men det er helt åpent, sier Mustad.

56 år gamle James sitter i EU-parlamentet og er partiets innenrikspolitiske talsperson.

Tredje størst

Nå er det store spørsmålet hva som skjer med partiet, som har oppnådd sitt store mål, å få Storbritannia ut av EU.

– Nå må de befeste seg som et ordinært parti. Spørsmålet er om de har kraft til det og hva som skjer med oppslutningen framover. Men innvandring vil nok fortsatt være et viktig tema for partiet, sier Mustad.

UKIP er for mange synonymt med Nigel Farage. Den storkjeftede og fargerike politikeren har bygd opp partiet, som med sin innvandrings- og EU-kritiske profil i dag er Storbritannias tredje største parti. Partiet fikk over tre millioner stemmer ved parlamentsvalget i fjor. Men på grunn av britenes valgsystem med enkeltmannskretser, der kun den som får flest stemmer i en valgkrets kommer inn i Underhuset, endte det kun med ett parlamentsmedlem for UKIP.

– Farage har vært en stjerne på den høyrepopulistiske himmelen. Det blir spennende å se hvordan andre i UKIP vil profilere seg etter hans avgang. Det kan jo hende at noen andre trer fram, sier Mustad.

Skulle ikke det skje, og UKIP stuper på meningsmålingene, kan det være duket for et comeback for Farage. Men det vil nok i så fall tidligst skje ved partiets landsmøte om ett år, mener Storbritannia-eksperten.

Gir seg ikke

Nå forsvinner ikke Nigel Farage ut av politikken. Da han 4. juli gjorde det klart at han trakk seg som partileder, understreket han at han fortsetter som partimedlem og som leder for UKIPs gruppe i EU-parlamentet.

Hvem som etterfølger ham, blir klart fredag, på første dag av UKIPs landsmøte i Bournemouth. Uka etter kommer avgjørelsen i den bitre lederstriden i Labour, der alt tyder på at det går mot gjenvalg for den sittende partilederen Jeremy Corbyn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  – Mange føler at de blir konstant neglisjert


I brexitklemmen dnPlus (DN+)

Brexit som brekkstang dnPlus (DN+)