LONDON. Det endelige resultatet viser at 51,9 prosent av britene har stemt for å forlate EU i folkeavstemningen.

Det vil si at 17.410.742 millioner britiske velgere har krysset av for «leave» på stemmeseddelen.

48,1 prosent, det vil si 16.141.241 millioner har stemt for å bli i EU.

Valgdeltakelsen var på 72,2 prosent, melder NTB.

De aller første resultatene natt til fredag gikk i retning fortsatt britisk medlemskap. Men det ble raskt klart at folkeavstemningen om britenes EU-medlemskap kom til å bli jevn. Nå er det imidlertid klart at EU-motstanderne har vunnet en ganske klar seier.

Meglerhusene så tidlig i morges hvilken vei det gikk:

- Det går mot brexit. Fest setebeltene! skrev DNB Markets i en kort kommentar fredag morgen.

- Bli-leiren kan ikke vinne. Svaret er: Vi går ut, sa BBCs programleder rundt klokken 05.40 fredag morgen, like etter at TV-kanalen ITV hadde erklært det samme.

Også Sky News spådde seier for ut-leiren - en seier på rundt 52 prosent mot 48.

Det britiske pundet har reagert på nyheten med å falle til sitt laveste nivå siden 1985.

Les mer her: - Det er brutalt. Det er dette vi fryktet skulle skje

- Europa er i alvorlig trøbbel, konkluderer Ian Bremmer i analyseselskapet Eurasia Group på Twitter, mens ut-leiren i Storbritannia er i ekstase, melder NTB.

- Jeg våger nå drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia, sa ut-general Nigel Farage til tilhengerne av UKIP-partiet kort tid før seieren var et faktum.

- La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen vår, sier Farage og håper EU som «feilet prosjekt» nå tvinges i kne.

Stor spenning

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hvor mange som faktisk ville stemme under EU-valget. Eldre personer har tradisjon for å stemme, og er også de som har vært mest skeptiske til EU. Dårlig vær gjorde at mange spekulerte i om unge EU-vennlige velgere ville holde seg unna stemmelokalene.

Men valgdeltakelsen har vært overraskende høy:

Valgdeltakelsen er på hele 72,2 prosent, noe som er høyere enn siste parlamentvalg da bare 66,4 prosent møtte opp til valgurnene.

Ved 02-tiden hadde brexit-siden et knepent overtak, men halvannen time senere hadde balansen igjen vippet over mot bli-siden. Sistnevnte fikk god drahjelp av at finanssenteret City of London, Oxford og ikke minst Glasgow hadde stemt for fortsatt EU-medlemskap. Noe senere gikk også storbyen Liverpool inn for å bli i unionen.

Så vippet vekten igjen, og ut-leiren gjorde det flere steder bedre enn trodd på forhånd, melder NTB.

Våkenatt for mange

For britene har det vært en spennende natt. Ved vanlige valg har man valgdagsmålinger som om kvelden gir en god inidkasjon på hvordan folk har stemt. Men for å utforme en presis valgdagsmåing må du vite noe om hvordan folk på ulike steder og i ulike aldre pleier å stemme.

Ettersom britene ikke har noen tidligere brexit-valg å sammenligne med, ble det derfor ikke gjennomført noen offisielle valgdagsmålinger.

Brexit har engasjert Europa. I Berlin uttrykte to demonstranter seg på denne måten sist søndag. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/NTB Scanpix
Brexit har engasjert Europa. I Berlin uttrykte to demonstranter seg på denne måten sist søndag. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

I stedet måtte innbyggerne i Storbritannia i natt vente på resultatene som tikket inn utover natten. Stemmelokalene stengte først kl. 23 norsk tid.

Like før kl. 01.30 norsk tid var kun 5 av 382 valgkretser talt opp. Brexit-tilhengerne var da i ledelsen, men vel så viktig var det faktum at EU-skeptikerne hadde gjort det bedre enn ventet i de få områdene som var talt opp, ifølge BBC. Det var spesielt Sunderland som overrasket.
- Pundet får juling, sa økonomiredaktør Kamal Ahmed i BBC på kanalens direktesending.

Investorene fryktet allerede da en brexit, og det var årsaken til at pundet stupte.

Oppgjørets time

Valg skaper tapere og vinnere. De som satset høyest var statsminister David Cameron og tidligere London-ordfører Boris Johnson. Førstnevnte er hele grunnen til at folkeavstemningen ble avholdt.

Forut for fjorårets parlamentsvalg lovet Cameron at han skulle avholde en folkeavstemning om EU dersom han ble valgt til statsminister. Cameron ønsket selv å holde britene i EU, men ga sitt løfte om folkeavstemning for å få lagt EU-debatten død en gang for alle.

Statsminister David Cameron spilte høyt. Foto: Geoff Caddick/Reuters/NTB Scanpix
Statsminister David Cameron spilte høyt. Foto: Geoff Caddick/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
London-ordfører Boris Johnson spilte også høyt - på at det ble brexit. Foto: Darren Staples/Reuters/NTB Scanpix
London-ordfører Boris Johnson spilte også høyt - på at det ble brexit. Foto: Darren Staples/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Helt siden 1990-tallet har EU-saken splittet hans konservative parti. Fremveksten til det EU- og innvandringskritiske partiet United Kingdom Independence Party (Ukip) bidro også til at Cameron ble presset i EU-spørsmålet.

Boris Johnson, som også representerer De konservative, brøt med Cameron i EU-spørsmålet og har frontet kampen for å løsrive Storbritannia fra EU. Som DN-kommentator Kjetil Wiedswang tidligere har skrevet, kan Ukip-leder Nigel Farage uansett ende opp som taper.

Bookmakere mot meningsmålere

Parallelt med striden mellom EU-tilhengerne og EU-motstanderne, har det også pågått en annen kamp. Meningsmålingsbyråene og bookmakerne har nemlig vært ganske uenige om utfallet av avstemningen.

Selv om snittet av de siste seks meningsmålingene viste en liten fordel til "ja til EU"-siden, har bookmakerne nærmest vært overbeviste om at det ville bli seier for EU-tilhengerne. Torsdag ettermiddag var sjansen for en brexit anslått til kun 16 prosent - og var enda lavere tidligere på dagen.

Nå som stemmene er talt opp, vil det helt sikkert bli debatt om meningsmålernes og bookmakernes treffsikkerhet.

Er det noe investorer hater, så er det usikkerhet.

- Det er nesten bedre å være sikker på at noe går skikkelig dårlig, enn å være usikker på om det kommer til å gjøre det, uttalte aksjemegler Morten Halle hos DNB i London til DN torsdag.

Aksjemarkedene har vært nervøse den siste tiden. Uansett utfall var det ventet en reaksjon når børsene åpner fredag morgen, men en uoversiktlig brexit har vært mest fryktet.

Flere eksperter har nå endret oppfatning om hvordan valget vil bli. Valgthrilleren overrasker blant annet flere analytikere, som nå trekker sine påstander om seier til bli-siden.

En av dem er den tidligere sjefen for analyseselskapet YouGov, Peter Kellner.

«Virker som om vi er på vei mot et dårlig resultat for UK, analytikere og (minst viktig) pinlig for meg», skriver Kellner på Twitter.

 

Les også på DN.no:

Advarer mot Facebook-oppskriften  

Topptrente hjerter er syke: Risikosport d2Plus (DN+)

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

 

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør DNs siste podcast om offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.