Fredag sa Storbritannias statsminister David Cameron at han vil overlate til sin etterfølger å iverksette Lisboa-traktatens artikkel 50, og dermed starte den to år lange forhandlingsperioden med EU. Inntil det skjer forblir britene medlem av unionen.
- Cameron er mest opptatt av at den politiske eliten i Storbritannia skal bli enige om strategien videre, og komme over den borgerkrigslignende tilstanden som herjer blant dem nå, sier førstelektor og Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.
EU avventer
Mandag avviste forbundskansler Angela Merkel at Tyskland vil forhandle med Storbritannia før landet formelt iverksetter artikkelen. Flere europeiske topp-politikere har uttalt at prosessen bør starte så raskt som mulig.
Seniorforsker Almut Möller i tenketanken European Council on Foreign Relations i Berlin påpeker at EU ikke ville kvitte seg med Storbritannia, og at britene selv må trykke på knappen.
Les også: Frykter brexit-smitte (+)
– De britiske borgerne tok avgjørelsen om å forlate EU, noe mange nå sterkt angrer. Så lenge Storbritannia åpenbart ikke vet hva det skal gjøre, må EU konsentrere seg om egne saker, som sikkerhet og økonomisk vekst. Tyskernes perspektiv er at: «Vi venter til britiske myndigheter trykker på avtrekkeren og aktiverer artikkel 50». EU kan ikke gjøre noe, sier Möller.
– Kan det gå mot en ny folkeavstemning om EU-medlemskap?
– Alt er mulig. Vi ser at presset øker i parlamentet der det er to rivaliserede grupper, den ene er for brexit, den andre EU-vennlig. Det er en svært uforutsigbar situasjon som endrer seg for hvert minutt, svarer Möller.
Heller ikke Bratberg tror at en ny folkeavstemning kan utelukkes helt:
- I utgangspunktet er det ingen vei tilbake. Samtidig er det uklarhet rundt hva som kan bli modellen for et utenforskap. Det er allerede tatt opp om man skal spørre folket på nytt. Når så mye er uklart kan det hende man bør holde muligheten åpen, sier han.
Les også: Cameron innleder ikke formell EU-utmelding ennå
Indre marked avgjørende
Ifølge Bratberg blir tilgangen til EUs indre marked svært viktig for Storbritannia når forhandlingene etterhvert kommer i gang.
- Det verste tenkelige utfallet for britene er å bli utestengt fra det indre markedet og å måtte fremforhandle handelsavtaler på nytt, samtidig som valutakursen er forverret.
Han mener det beste utfallet ville vært å på kort tid få på plass en avtale som sikrer full adgang til det indre markedet.
- Men det er vanskelig å se for seg at britene får dette uten å godta fri flyt av arbeidskraft, som var en viktig årsak til at ja-siden gikk seirende ut av folkeavstemningen, sier Bratberg.
Vil ikke skape presedens
Angela Merkel og myndighetene i Berlin er redde for å gi inntrykk av at ethvert medlemsland kan presse på for bedre avtaler, dersom de åpner opp for britene, ifølge Möller.
– Jeg tror ikke EU vil tilby nye forhandlinger. Fra tysk side dreier dette seg om at en ikke ønsker å skape presedens og friste andre land til å forhandle om avtaler. Det er ikke bare Storbritannia som ønsket å avholde folkeavstemning, sier Möller.
Hun mener det er i britenes interesse å bestemme seg så raskt som overhodet mulig.
– Med den negative påvirkningen på finansmarkedene og investorene, vil det være best for britene om det kommer en rask avklaring. Nå viser det seg at ikke bare De konservative er splittet, men også Labour-partiet, sier Möller.
Les også: Slik splitter brexit England, Storbritannia og Europa
Les mer på DN.no:
Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året
Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere
Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.