LONDON: Britiske velgere har valgt å forlate EU i en avstemning som vil forme Europa og Storbritannia i år og tiår fremover.

Pundkursene og markedene stupte etterhvert som resultatene ble klare fredag morgen, etter et resultat som var i konflikt med valgdagsmålinger og markedsforventningene. Det er ventet at den britiske sentralbanken vil gripe inn i morgentimene for å stabilisere valutaen etter det uventede resultatet.

Ifølge EUs Lisboa-traktat skal en utmeldelse skje etter maksimum to års forhandlinger om betingelsene. Det er imidlertid uklart når denne prosessen blir satt i gang. EU vil trolig ønske at den settes i gang så snart som mulig for å begrense perioden med usikkerhet. Britiske EU-motstandere har tidligere signalisert at de ønsker å utsette den formelle starten på utmeldeldelsesprosessen en periode.

Resultatet er en personlig tragedie og et voldsomt nederlag for statsminister David Cameron, som har kjempet for et fortsatt medlemskap. Cameron tok selv initiativet til folkeavstemningen i 2013, i frykt for utfordringen fra det høyrenasjonale UK Independence Party og en EU-kritisk høyrefløy i hans eget parti. Den samme EU-kritiske fløyen har oppfordret Cameron til å bli sittende. Det er likevel høyst usikkert om han kan eller vil beholde jobben særlig lenge etter et slikt nederlag.

Valgresultatene hittil tyder på at EU-motstanden har vært særlig sterk nord og øst i England, i gamle arbeiderområder som er rammet av avindustrialisering og nedskjæringer. Tidligere undersøkelsene har vist at det særlig har vært innvandringsmotstand som har virket mobiliserende på EU-motstanderne.

Dette kan trolig også forklare noe av Camerons politiske feilkalkulasjon: Etter at statsministeren ga sitt løfte om en EU-avstemning for mer enn tre år siden har Europa opplevd en stor migrantbølge, som har ført til et oppsving for høyrepopulistiske partier i flere europeiske land. Denne politiske tendensen har nå fått sin første og dramatiske utslag i europeisk politikk.

Labour-leder Jeremy Corbyn vil trolig også bli tillagt en del av ansvaret for utfallet. Selv om partiet og fagbevegelsen TUC har støttet fortsatt britisk medlemskap, har partilederen, har partilederen selv fremstått som lite engasjert i den lange oppgjøret. Corbyn kan selv risikere et opprør blant sine egne parlamentsmedlemmer, han er lite populær blant sine egne.

Den britiske sentralbanken, forskningsinstitusjoner og internasjonale organisasjoner som OECD og IMF har spådd lavere økonomisk vekst og høyere ledighet ved en britisk EU-utmeldelse. Dette er spådommer som nå kan bli selvoppfyllende: Markedene vil være preget av usikkerhet i årevis fremover, med negative forventninger.

Finansminister George Osborne varslet i forkant av avstemningen et mulig krisebudsjett, med økte skatter og budsjettkutt ved en EU-utgang. Utgangspunktet var prognoser fra det uavhengige Institute for Fiscal Studies, som britiske regjeringer bruker i sin budsjettprosess. Instituttet har spådd lavere skatteinngang og behov for kraftige justeringer. Blir dette virkelighet kan de som rammes hardest bli de samme som har brukt avstemningen til å protestere mot elitene i London og Brussel.

Les også på DN.no:

Topptrente hjerter er syke: Risikosport d2Plus (DN+)

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Industriveteran Eivind Reiten mener Statoil må kutte egne kostnader og ikke bare skvise underleverandørene: Tar oppgjør med Statoil dnPlus (DN+)

Betalte for bankens beste råd: - På 45-årsdagen til kona ifjor, økte lånet vårt med nær 2,5 millioner dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.