Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika vurderer å gi nødhjelp til EU for å hjelpe unionen ut av gjeldskrisen.
Finansministrene fra de fem hurtigvoksende økonomiene, som er kjent som BRICS-landene, skal diskutere spørsmålet i forbindelse med årsmøtet i Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken.
– BRICS-landene vil møtes i Washington neste uke og vi vil diskutere hvordan vi kan hjelpe EU ut av denne situasjonen, sier Brasils finansminister Guido Mantega.
Sterk vekst
De fem landene, som de siste årene har opplevd betydelig sterkere vekst enn mer tradisjonelle industriland, kommer trolig til å legge fram en plan som tar sikte på å bidra til økt stabilitet i verdensøkonomien, skriver den brasilianske finansavisen Valor.
Et sentralt element i planen blir trolig å kjøpe opp euro, noe som vil bidra til å lette gjeldskrisen innen eurosonen.
Gjelden øker
EUs økonomikommissær Olli Rehn la denne uken fram sin årlige rapport om den økonomiske helsetilstanden i de 17 eurolandene og konkluderte med at gjelden vil fortsette å øke, selv om det spås en økonomisk vekst på 1,9 prosent neste år.
EU-kommisjonen anslår at den samlede gjelden når en topp på 88,7 prosent av eurosonens bruttonasjonalprodukt i 2012.
Statsobligasjoner
BRICS-landene ønsker å demonstrere sin stadig viktigere rolle innen verdensøkonomien, samtidig som de er opptatt av å sikre avkastningen på sine eksisterende investeringer i Europa.
Kina har kjøpt opp store mengder statsobligasjoner og sitter med enorme internasjonale reserver, og landet vil derfor bli hardt rammet om gjeldskrisen innen EU får utvikle seg.
Begrenset effekt
Ifølge Valor er BRICS-landene i første omgang bare interessert i å øke sine investeringer i solide euroland som Tyskland, men kan også komme til kjøpe opp britiske statsobligasjoner selv om Storbritannia står utenfor eurosonen.
– Forslaget kan ha mye for seg, selv om effekten vil være begrenset, mener sjeføkonom Alex Agostini i det brasilianske analyseselskapet Austin Rating.
– Alle må bidra til å finne løsninger. Økonomien er globalisert og krisen vil derfor påvirke alle land negativt, sier Agostini.
Selv om BRICS-landene vil kunne bidra til å gi Europa et pusterom, innebærer det ikke noen varig løsning på problemene, mener han.
Italiensk bønn
Tirsdag ble det kjent at gjeldsrammede Italia alt har henvendt seg direkte til Kina med en bønn om hjelp.
Italienernes håp er at Beijing vil kjøpe opp store deler av den italienske gjelden og investere i strategisk viktige selskaper, skrev Financial Times.
En kinesisk delegasjon var i Roma i forrige uke, der den blant annet hadde samtaler med finansminister Giulio Tremontig.
Les også:
Merkel: Faren er «veldig stor»
<b>Italia-kollaps kan bli alle krisers mor</b>
- Kineserne kan regne like bra som andre, om ikke bedre
<b>WHO slår tuberkulosealarm i Europa</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.