Statsminister David Cameron skuffet mange da han satte en stopper for endringen av Lisboatraktaten, som EU-kjempene Frankrike og Tyskland håpet skulle løse gjeldskrisen i eurosonen.
- Vi vil aldri bli en del av euroen, uttalte Storbritannias statsminister David Cameron via TV-kanaler som Bloomberg og CNBC lørdag.
Britene vil trolig heller ikke være med i en egen avtale om strengere budsjettdisiplin utenom traktatene.
Cameron får imidlertid bred støtte på hjemmebane for sin avgjørelse. I en undersøkelse gjort for den britiske avisen Mail sier 62 prosent av britene at de støtter Cameron, mens kun 19 prosent mener han gjorde en feil.
66 prosent mener samtidig at det bør arrangeres en folkeavstemning om hvilke bånd Storbritannia skal ha til EU, slik mange i Camerons konservative parti har krevd. Det samme antallet mener britene bør reforhandle forholdet til EU.
Labour-politiker Denis MacShane sa fredag at det nå er «liten vits i at Storbritannia forblir i EU».
– Dette er et historisk vendepunkt, og Storbritannia kan like godt komme seg ut nå ettersom Europas framtid vil bli avgjort uten oss, sa MacShane, som er tidligere europaminister.
48 prosent av de spurte i undersøkelsen mener Storbritannia bør forlate EU-samarbeidet, mens 33 prosent foretrekker å forbli medlem.
48 prosent tror også at EU kommer til å bli oppløst som en følge av den økonomiske krisen. 65 prosent tror euroen vil kollapse, mot 19 prosent som tror den vil klare seg. (©NTB)
Statsminister David Cameron skuffet mange da han satte en stopper for endringen av Lisboatraktaten, som EU-kjempene Frankrike og Tyskland håpet skulle løse gjeldskrisen i eurosonen. Britene vil trolig heller ikke være med i en egen avtale om strengere budsjettdisiplin utenom traktatene.
Cameron får likevel bred støtte på hjemmebane for sin avgjørelse.
I en undersøkelse gjort for den britiske avisen Mail sier 62 prosent av britene at de støtter Cameron, mens kun 19 prosent mener han gjorde en feil.
Skuffet
Nick Clegg, Storbritannias visestatsminister og leder for regjeringspartneren Liberaldemokratene, sier imidlertid søndag at han er svært skuffet over utfallet av EU-møtet.
– Jeg er svært skuffet over utfallet, fordi jeg tror at det nå er en stor fare for at Storbritannia over tid vil bli isolert og marginalisert innenfor EU, sier Clegg.
Visestatsministeren sier han har fortalt Cameron at avgjørelsen er «dårlig for Storbritannia». Clegg avviser likevel at regjeringskoalisjonen står for fall.
– Dersom regjeringen skulle falle, ville det gitt ytterligere skade til oss som land. Det ville ført til økonomisk katastrofe for landet i en tid preget av stor økonomisk usikkerhet, sier han.
66 prosent av de spurte i undersøkelsen mener at det bør arrangeres en folkeavstemning om hvilke bånd Storbritannia skal ha til EU, slik mange i Camerons konservative parti har krevd.
Det samme antallet mener britene bør reforhandle forholdet til EU.
Trekke seg ut
Labour-politiker Denis MacShane sa etter Camerons beslutning at det nå er «liten vits i at Storbritannia forblir i EU».
– Dette er et historisk vendepunkt, og Storbritannia kan like godt komme seg ut nå ettersom Europas framtid vil bli avgjort uten oss, sa MacShane, som er tidligere europaminister.
48 prosent av de spurte i undersøkelsen mener Storbritannia bør forlate EU-samarbeidet, mens 33 prosent foretrekker å forbli medlem.
Clegg kritiserer de som mener Storbritannia bør trekke seg ut av EU.
– Et Storbritannia som forlater EU vil bli ansett som irrelevant av Washington, og vil bli sett på som en dverg i verden. Jeg vil at vi skal stå med hodet høyt og lede i verden, sier Clegg.
48 prosent av de spurte i undersøkelsen tror også at EU kommer til å bli oppløst som en følge av den økonomiske krisen. 65 prosent tror euroen vil kollapse, mot 19 prosent som tror den vil klare seg. (©NTB)
Les også:
Britene igjen mot strømmen i Europa
Britene støtter Camerons EU-nekt
inanspakt
inanspakt
Uten filter: Europa etter Cameron
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.