Torsdag klarte BP å stanse oljelekkasjen i Mexicogulfen. Norske båter har vært helt sentrale i katastrofearbeidet fra dag én, skriver Dagens Næringsliv.

Tre norske skip deltok i arbeidet med å få på plass den nye oppsamlingshetten over den ødelagte oljebrønnen. En av ubåtene fra skipet Boa Sub C klarte å stenge en av ventilene ved utslippsstedet.

Også skipene Boa Deep C og Skandi Neptune har bidratt til at oljestrømmen ble stoppet torsdag.

- Boa-båtene og Skandi har definitivt vært essensielle deler av operasjonen de siste dagene. De har vært midt i hjertet, sier Robert Wine, pressetalsmann for oljeselskapet BP, til DN.

Tidenes verste
Norske sjøfolk så "Deepwater Horizon" gå ned. Da tidenes verste oljekatastrofe var et faktum, havnet de midt i kampen mot utslippet - og i et politisk svarteperspill.

BP og myndighetene anslo raskt at brønnen under "Deepwater Horizon" lekket 1000 fat olje per døgn. Men i selskapets handlingsplan for oljeutslipp i Mexicogulfen hadde BP fastslått at det kunne håndtere utslipp på 250.000 fat i døgnet, altså over 30.000 tonn.

Rundt én uke etter eksplosjonen fanget de norske båtene opp flere viktige bilder fra dypet: Røret fra "Deepwater Horizon" lå slynget bortover havbunnen. Oljen fosset ut på flere steder.

Surnet forhold
En drøy uke etter ulykken oppjusterte USAs sikkerhetsminister Janet Napolitano katastrofen til et "oljeutslipp av nasjonal betydning". Et stjernelag av politikere og toppfolk var samlet for å vise at administrasjonen tok ulykken i Mexicogulfen på største alvor, men gjengen var ikke samkjørt.

Forholdet mellom BP og Obama-administrasjonen var for alvor begynt å surne. Og BP var nå i konflikt med flere aktører. I sin første offentlige opptreden skyldte BP-sjef Tony Hayward på Transocean - "Deepwater Horizon"s eier.

BP brukte etterhvert kjemikalier i kampen mot oljen. Også i dette arbeidet var to nordmenn sentrale. BP mente det ikke holdt å samle opp oljen med lenser.

En måned etter ulykken flommet oljen fortsatt ut.

- Det var ingen kontroll på hva selskapet gjorde, sier Jeff Ruch til DN.

Han er direktør for varslerorganisasjonen Public Employees for Environmental Responsibility og mener ingen amerikanske myndighetspersoner kan ha lest handlingsplanen for BPs operasjoner i Mexicogulfen. Likevel ble den godkjent.

Stanset for godt?
- Jeg tok feil da jeg trodde at oljeselskapene hadde kontroll når det gjaldt worst case-scenarier, sa Barack Obama 27. mai.

Som et strakstiltak stoppet Obama boring på dypt vann det neste halvåret. Oljebransjen var i harnisk. BP var desperat. Omfanget av utslippet ble verre for hver dag.

Tilsammen har mellom 2,3 og 4,5 millioner fat olje lekket ut fra Macondo-brønnen. Nå gjenstår oppvasken.

Det er fortsatt usikkert om utslippet er stanset for godt, og arbeidet er ikke slutt for de norske båtene.

- Når alt er på plass, skal vi være med i opprydningen, sier kapten Ken R. Pedersen på "Ocean Intervention III".

Les hele saken i DN lørdag

Les også:
BP må inn på teppet

Obama: - Viktig ikke å forhaste seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.