Operatøren av Ekofisk sør og Eldfisk II har levert Planer for utbygging og drift (PUD) til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i dag. Til sammen skal det bores 86 nye brønner.
Begge utbyggingsplanene (Ekofisk sør og Eldfisk II) er en videreutvikling av eksisterende felt. Prosjektenes totale investeringer er beregnet til 65 milliarder kroner.
Får ut mer av feltene
Dette vil øke utvinningsgraden til Ekofisk- og Eldfisk-feltet fra henholdsvis 49,5 til 52 prosent og 22 til 28,5 prosent. ConocoPhillips er operatør for utbyggingene, skriver departementet i en pressemelding.
Les om potensialet i økt utvinning i eksisterende felt her .
De øvrige rettighetshaverne i utvinningstillatelsen er Total, Eni, Statoil og Petoro.
- Ekofisk-feltet er det første feltet som kom i produksjon i Norge, og i år har dette feltet produsert i 40 år. Utbyggingsplanene legger grunnlaget for nye 40 år med produksjon og stor verdiskapning fra dette viktige området, sier Riis-Johansen.
Feltene ligger i den sørlige delen av Nordsjøen, om lag 300 kilometer fra land i utvinningstillatelse 018 i Nordsjøen. Ekofisk sør-prosjektet omfatter bygging av ny brønnhodeplattform, en ny havbunnsbasert vanninjeksjonsinnretning og boring av 44 nye brønner. Eldfisk II-prosjektet omfatter en oppgradering av eksisterende innretninger, samt bygging av nytt boligkvarter, nytt prosessanlegg og boring av 42 nye brønner.
Ingen elektrifisering
- Det er gledelig at det investeres betydelig også i eksisterende felt. Disse utbyggingsplanene er viktige bidrag for å øke utvinningsgraden, noe som er helt i tråd med regjeringens ambisjoner, sier Riis-Johansen.
Plattformene skal ikke elektrifiseres.
Det er lagt opp til at kraftbehovet for begge prosjektene dekkes gjennom eksisterende turbiner og infrastruktur. Det er også planlagt å legge en kraftkabel mellom Ekofisk-feltet og Eldfisk-feltet, noe som vil legge til rette for en mer energieffektiv drift av de to feltene, skriver olje- og energidepartementet.
Begge plattformene blir tilrettelagt for å kunne ta i mot kraft fra land dersom dette blir en aktuell løsning i fremtiden. Myndighetene vil gjennomgå vurderingene knyttet til kraftløsninger i PUD-behandlingen.
Les også:
Ap og SV kan nærme seg Lofoten-løsning
- Statoil-felt er som gamle hus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.