Regjeringen legger opp til å øke oljepengebruken med 9,9 milliarder i statsbudsjettet for 2012. Oljepengebruken blir på 122,2 milliarder kroner.

Dette er 2,4 milliarder kroner under den såkalte handlingsregelen, som sier at inntil fire prosent av verdien av oljefondet ved inngangen til året kan brukes i statsbudjsettet.

- Budsjettforslaget for 2012 er innrettet for å trygge arbeidsplasser, verdiskaping og velferd framover. Budsjettet er tilpasset en økonomisk situasjon med stor internasjonal uro, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding torsdag.

- Må bli flinkere til å glede oss
Samlet sett legger regjeringen opp til et uendret skatte- og avgiftsnivå. Realveksten i statsbudsjettets utgifter anslås til 2,1 prosent. Dette er ifølge regjeringen i underkant av gjennomsnittet for de siste ti årene.

De totale utgiftene øker til 1.006,1 milliarder kroner. Dette er første gang rammen for budsjettet er på over 1.000 milliarder kroner.

- Aldri tidligere har vi hver for oss og samlet vært så rike og velstående som nå. Dette har gjort noe med oss. Vi må bli flinkere til å glede oss over det vi har. Over alle mulighetene vi har, og over hva vi får til. De viktigste verdiene i livet finner vi ikke på poster og kapitler i statsbudsjettet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i finanstalen.

Bruker flere oljemilliarder
Bruken av oljeinntekter øker reelt med 9,9 milliarder 2012-kroner fra 2011 til 2012. Målt som andel av verdiskapingen i fastlandsøkonomien tilsvarer økningen om lag en kvart prosentenhet. Makroøkonomiske modellberegninger tyder på at budsjettet vil virke om lag nøytralt på økonomien, ifølge regjeringen.

Regjeringen anslår at oljefondet vil være på 3 115,0 milliarder kroner ved inngangen til 2012. Ved utgangen av året er det ventet at fondet har vokst til 3.542,0 milliarder kroner.

- Arbeidskraft er 85 prosent av vår felles formue. Oljen er bare 7 prosent. Mange kommer ikke over dørstokken og inn i arbeidslivet. Denne terskelen må gjøres lavere slik at alle som kan delta, slipper inn. Det er et politisk ansvar. Men ikke bare det. Arbeidsgivere har også et ansvar. Arbeidsgivere må investere i sin egen arbeidskraft, fordi de ansatte er deres viktigste kapital, i dag og i framtiden. Alle fortjener en ærlig sjanse. Et menneske er alltid mye mer enn det du ser, sier finansministeren i dagens finanstale.

Høyere vekst i norsk økonomi
Regjeringen venter at aktiviteten i norsk fastlandsøkonomi, målt ved bnp, øker med 3,1 prosent til neste år. Dette er 0,1 prosentpoeng lavere enn i revidert budsjett fra mai i år.

Regjeringen venter at arbeidsledigheten blir på 3,3 prosent til neste år, identisk med anslaget for inneværende år. Lønnsveksten anslås til 4,0 prosent, også det identisk med inneværende år.

Prisveksten målt ved Konsumprisindeksen er ventet å bli på 1,6 prosent, opp fra 1,5 prosent i år. Kjerneinflasjonen, som er KPI utenom energivarer og avgiftsendringer, er ventet å bli på 1,8 prosent, opp fra 1,1 prosent i år.

- Over tid er det vekstevnen i Fastlands-Norge som har mest å si for om vi kan videreføre og bygge ut velferden. Våre bedrifters evne til å konkurrere på verdensmarkedet blir da avgjørende. Vi kan bidra gjennom et budsjett som ikke øker presset på kronekursen og dermed på konkurranseevnen, sier Johnsen i finanstalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.