Minst 820.000 statsansatte i USA vil fra og med i dag bli tatt ut av jobb, etter at Kongressen ved midnatt ikke kom til enighet omkring finansieringen av budsjettåret som starter i dag.
Budsjettkrisen har oppstått som følge av at det republikaner-dominerte huset i Kongressen forlanger endringer i og utsettelse av Obamas helsereform i ett år for å godkjenne budsjettet.
Det demokrat-dominerte Senatet har gjentatte ganger nektet, og presidenten har også uttalt at han vil legge ned veto mot forslag som uthuler helsereformen. Reformen ble godkjent av Kongressen i 2010, og skal innføres fra nyttår.
"Du får ikke løsepenger for å gjøre jobben din", uttalte Obama igår, og advarte om at en nedstengning av offentlige kontorer ville ha "en svært reell økonomisk innvirkning på virkelige mennesker, med én gang", ifølge MarketWatch.
Ingen vet hvor lenge situasjonen vil være fastlåst.
Viktig frist: 17. oktober
Det har vært 17 tilfeller av slik nedstengning i historien. Gjennomsnittlig har de vart i seks dager, mens den siste, i 1996, varte i hele tre uker. Og utfordringen er at den store diskusjonen rundt heving av gjeldstaket i USA må løses før 17. oktober - det vil si om 16 dager. Ellers kan ikke USA betjene gjelden sin. Dette bekymrer amerikanske analytikere aller mest.
Markedene reagerte ikke med store utslag på nedstengningen i dag, verken i Europa eller USA. Dette kan bunne i at man tror problemene kan løse seg innen rimelig tid, tror eksperter.
- Markedene har bestemt seg for at innvirkningen på økonomien vil være begrenset hvis nedstengningen varer en uke eller noe sånt. Fristen for gjeldstaket er mye viktigere. Man har to uker på seg for å finne en løsning. Markedene liker ikke politikk fordi det involverer mennesker. De håper på det beste, men det verste er fortsatt mulig, sier Paul Lambert i Insight Investment til The Wall Street Journal.
Strateger i Rabobank uttaler til WSJ at de er bekymret:
- Når man nå har mislykkes i å forhindre en nedstengning, lover ikke dette godt for å komme til enighet rundt å heve gjeldstaket, påpeker de.
Venter stort press
Analytikere i Nomura tror imidlertid at nedstengningen vil være over før fristen går ut for gjeldstaket:
- Nedstengningen kan vare en uke eller to, og den neste viktige deadlinen er 17. oktober. Vi forventer at man finner en løsning på denne fastlåste situasjonen før det. Presset vil være så stort at man nok klarer å finne en vei videre før gjeldstak-problemene må løses, uttaler de til WSJ.
- Markedet er ikke i panikk. Det gjør at den politiske uenigheten kommer nå, og ikke om to uker, så det blir mindre sannsynlighet for mislighold av gjelden. Vi ser perioden mellom nå og fristen for gjeldstaket 17. oktober som er kjøpsmulighet, sier investeringssjef Alexander Friedman i UBS til Bloomberg News.
Oslo Børs endte opp tirsdag. Også nøkkelindeksene på Wall Street stiger: Wall Street: - Markedet er ikke i panikk
Les også:
Ekspert: -USA kneblet av hvite menn over 45 år
<b>Kamplysten Obama setter hardt mot hardt</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.