Når Barack Obama taler lytter verden. Når Warren Buffett taler lytter finansverdenen. Buffett er sjeldent taletrengt etter at Barack Obama har foreslått at å innføre en egen avgift på alle amerikanske finansinstitusjoner med mer en 50 milliarder dollar i eiendeler.

Avgiften er ment å dekke inn 117 milliarder dollar myndighetene har tapt på å gi redningspakker til bankene. Om den blir gjennomført i sin nåværende form vil banker som Goldman Sachs og Wells Fargo, som allerede har betalt tilbake sine hjelpepakker, også måtte betale.

- Jeg ser ingen grunn til at de skal betale en spesiell skatt, sier Buffett i et intervju med Bloomberg. Han mener de som støtter planen om å skattelegge bankene forsøker å straffe folk.

- Jeg ser ikke fornuften i det, fortsatte han.

Spesialskatt på kongressrepresentanter?
Buffett sammenligner de private bankene med det som skjedde med de halvstatlige boliglåntilbyderne Freddie Mac og Fannie Mae. De var indirekte drevet av kongressen da de kollapset og i ettertid ble de tatt over av myndighetene.

- Burde man hatt en spesialskatt på kongressrepresentanter fordi de lot dette skje med Freddie og Fannie. Jeg synes ikke det, utdypet han. Warren Buffett er styreleder og konsernsjef i investeringsselskapet Berkshire Hathaway som eier aksjer i Bank of America og Goldman Sach i tillegg til å være største aksjonær i Wells Fargo.

Observatører mener president Obama prøver å kapitalisere på stemningen i folket som reagerer på at banken så raskt etter krisen ser ut til å fortsette sin praksis med å utbetale enorme bonuser.

- Min besluttsomhet til å nå dette målet blir bare styrket når jeg ser rapporter om massive overskudd og obskøne bonuser hos mange av de samme selskapene som takke det amerikanske folk for sin fortsatte eksistens, sa Obama da han la frem forslaget.

Les også: Topplønner hos Morgan Stanley

<b>Mister drømmejobben - får 230 millioner i fallskjerm</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.