Allerede i 1997 advarte hedgefondforvalter Barton Biggs i Traxis Partners mot at en boble var i ferd med å bygge seg opp i amerikanske aksjer.
I tre år satt han på sidelinjen og ropte selg, mens S&P 500-indeksen steg 90 prosent til ny toppnotering, skriver Finansavisen fredag.
Nå mener han at en ny boble er i ferd med å bygge seg opp. Denne gangen er han bullish.
- Vi er bare halvveis i det som kan bli en gigantisk bobble i fremvoksende markeder. Spesielt er fremvoksende markeder i Asia et sted der jeg ønsker å ha høy eksponering, sier Biggs i et intervju med Bloomberg Television.
Milliardene strømmer inn
Biggs er langt fra alene om å ha tro på de nye markedene. Over 60 milliarder dollar har så langt i år strømmet til aksjefond som investerer i fremvoksende økonomier.
Mange vil ta del i vekstoppturen som IMF mener vil bli på 7,1 prosent i år, mer enn dobbelt så høyt som veksten i industrialiserte land på 2,7 prosent.
Porteføljeforvalter Jeremy Grantham var også blant pessimistene mot slutten av 1990-tallet. Han opplevde at forvaltningskapitalen falt med 45 prosent frem mot år 2000 ettersom mange andre aksjefond klarte å levere langt bedre avkastning enn Granthams.
Også denne gangen deler han markedssyn med Biggs. I en oppdatering fra 26 oktober skriver Grantham at hans spådom om en boble i fremvoksende økonomier fortsatt holder seg bra etter at MSCIs indeks for fremvoksende økonomier har steget 146 prosent de siste to årene.
- Knuser fremvoksende økonomier
Strateg Albert Edwards i Societe Generale påpeker at de største konsensushandlene om dagen er fremvoksende markeder og råvarer.
Han mener at argumenter om at QE2 vil bli overført til fremvoksende markeder absolutt er gyldige.
QE2 er kallenavnet på den nye stimulansepakken med kvantitative lettelser (quantitative easing) fra den amerikanske sentralbanken.
Men Edwards mener fortsatt at det er en uimotståelig kraft som snart vil slå innover de tilsynelatende urokkelige fremvoksende markedene.
- I likhet med i 2008 vil syklusen til syvende og sist være dominerende, og når den ender i fallitt vil den knuse fremvoksende markeder og råvarer. Akkurat som i 2008, skriver Edwards i en oppdatering denne uken.
Til tross for alle pengene som strømmer inn i fremvoksende markeder mener Edwards at disse aksjene overpresterer på vei opp og underpresterer på vei ned.
- Det enkle faktum er at hvis det går som jeg tror, at QE2 mislykkes og budsjettinnstramningene sender de skjøre vestlige økonomiene inn resesjon, vil vi få se at de likviditetsdrevne fremvoksende markedene og råvareboblene brister like brutalt som i siste halvdel av 2008, skriver Edwards.
Les mer:
- Aksjene skal ned 60 prosent
Investorlegenden Marc Faber peker også på at det er en boom i fremvoksende økonomier.
- Jeg sier ikke at denne boomen kommer til å vare, men for en liten stund i hvert fall, kan vi få noen positive økonomiske overraskelser som kan styre penger fra fastrentepapirer til aksjer, skriver Faber i sin ferske GloomBoomDoom-rapport.
Les mer: - Nå kommer "crack-up boomen" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.