Samme år som Bunnpris på Elgeseter i Trondheim kan bli den første butikken i kjeden som passerer en omsetning på 100 millioner kroner, vil Lykke-familien etablere en helt ny kjede for butikker som er bare en tiendedel så store, og gjerne ligger i distriktene. Bunnpris-eier Christian Lykke håper de første Lykke Liten-butikkene kan åpne i sommer.
– Alt er helt ferskt. Selv ikke våre egne kjøpmenn er informert om detaljene. I første runde håper vi å kunne åpne 40 til 50 Lykke Liten-butikker, sier Christian Lykke, som er styreleder i I. K. Lykke-konsernet.
Den typiske Lykke Liten-butikken vil være en kjøpmannseid butikk utenfor de store byene som har mellom fem og 15 millioner kroner i omsetning.
– Dette blir vårt svar på Joker, Matkroken og Coop Marked. Vi har veldig stor pågang av kjøpmenn som ønsker seg over til Bunnpris, men som vi må si nei til fordi de ikke har stor nok omsetning, sier Lykke.
Reitangruppen og Lykke-konsernet er de eneste av de fem store handelsaktørene som ikke har egne kjeder for mindre butikker.
Variert utvalg
Varene til Lykke Liten skal distribueres av Rema 1000 – som også forsyner de 212 Bunnpris-butikkene etter at Bunnpris i 2012 brøt med sin daværende grossist, Norgesgruppen. Rema 1000 har selv ingen butikker med så lav omsetning som Lykke anslår for Lykke Liten-butikkene.
– Dette blir ikke noe lavpriskonsept som Bunnpris?
– Nei, dette blir konsept hvor kjøpmannen i mye større grad kan bestemme vareutvalget. Det vil gi færre varer, bedre rullering, mindre datotrøbbel og mindre svinn. Det vil også bli lettere å ta inn lokalproduserte varer, og utvalget vil variere fra butikk til butikk. Det er kun kjøpmannseide butikker vi ser for oss i Lykke Liten, sier Lykke.
Lykke anslår at mellom ti og 20 Bunnpris-butikker vil bli omprofilert til Lykke Liten. Konkret hvilke det er snakk om, er ikke klart ennå.
– Det er ikke sikkert at dette konseptet blir «lykken i livet» for alle. Vi vil ikke tvinge konseptet på kjøpmenn som ikke vil ha det, sier Lykke.
Rundt 40 prosent av Bunnpris-butikkene er eid av kjøpmenn, resten eier og driver konsernet selv.
Minst av de store
– Er Lykke Liten-satsingen et svar på at Ica Norge kan komme til å trekke seg ut av blant annet Nord-Norge, om Konkurransetilsynet sier nei til samarbeid med Norgesgruppen?– Nei. Utgangspunktet er de mange henvendelsene vi har fra mindre kjøpmenn som vil til oss, de fleste fra Joker, og at det kan bli lov med søndagsåpne butikker. Blir søndagsåpent vedtatt, vil noen mindre Bunnpris-butikker, «Brustad-buer», trolig slite om de fortsetter i Bunnpris, sier Lykke.
Stammen i Lykke-konsernet, Bunnpris-kjeden, hadde ved årsskiftet en markedsandel på rundt 3,7 prosent, ifølge uoffisielle markedsandelstall. Konsernregnskapet er ikke klart ennå, men omsetningen ligger an til å ende på 2012-nivå, det vil si drøyt 2,8 milliarder kroner.
Les også:
Lykke sparket seg selv som toppsjef
(2012)
<b>Bunnpris får bruke fingerskanning for å selge øl og røyk</b>
(2012)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.