AF Gruppen mister milliardkontrakt i Sverige – Trafikverket varsler politianmeldelse
Trafikverket i Sverige varsler politianmeldelse av AF-gruppens datterselskap AF Anläggning. Det mener entreprenøren har gjort seg skyldig i vesentlige avtalebrudd.
AF-gruppen børsmeldte onsdag at Trafikverket i Sverige har hevet kontrakten med datterselskapet AF Anläggning AB på tunnelprosjektet E4 Forbifart Stockholm.
– Trafikverket har nulltoleranse for forholdene som er avdekket og hever derfor kontrakten. Vi har konfrontert AF med opplysningene uten at de har gitt tilstrekkelige forklaringer og nå konstaterer vi at Trafikverkets tillit til selskapet er borte, sier Patrick Guné i Trafikverket i pressemeldingen.
Uenige
Trafikverket skriver videre at termineringen av kontrakten kommer som følge av en revisjon som ble besluttet i fjor. Ifølge den svenske etaten har AF-datterselskapet unnlatt å gjøre opp for seg i henhold til avtalen, bevisst og systematisk overfakturert, overbrukt maskineri og sviktet i sitt arbeid med innkjøp.
Han kan foreløpig ikke svare på hvor mye som er blitt feilaktig utbetalt, men anslår at Trafikverket så langt har betalt rundt seks til syv milliarder svenske kroner for arbeidet.
– Ettersom det er en stor kontrakt som har omsatt for flere milliarder blir det fort snakk om store summer, sier han til avisen.
AF sier i en egen pressemelding at det ikke kjenner seg igjen i de alvorlige påstandene som fremsettes.
– Vi er derfor sterkt uenige i, og svært overrasket, over deres beslutning om å heve kontrakten. Vi vil nå gå nøye gjennom begrunnelsen og vurdere de tiltakene som kreves for å ivareta våre interesser, sier Geir Flåta, konserndirektør for Anlegg og Eiendom i AF-gruppen, i meldingen.
Til DN sier kommunikasjonsdirektør Knut Ekern i AF-gruppen at selskapet «trenger noe tid til å sette seg inn i begrunnelsen og dokumentasjonen».
– Vi kjenner oss ikke igjen i anklagene, men tar dette selvsagt på alvor, sier han.
Kursfall
AF-gruppen-aksjen åpnet forsiktig ned etter børsåpning onsdag, og fallet tiltok utover dagen. Like etter at meldingen ble sluppet, var aksjenvned nesten fem prosent.
Det opplyses at gjenværende produksjonsverdi, som inntil i dag var innregnet i ordrereserven for prosjektet, var cirka en milliard norske kroner.
Entreprenøren verdsettes til 18,2 mrd. kroner på Oslo Børs.