Frostrøyken driver over munningen av Grovfjorden og den vakende småseien og legger seg som et tynt islag på trebrygga. I skyggen under de bratte tusen meter høye fjelltoppene ligger rødmalte Eros fra Bodø og fire andre kystbåter. De venter på å bli overhalt før de skal ut på vinterfiske.

– Båten? Den heter skyld og gjeld, flirer fisker Inge Eide fra Torsken på Senja, en storvokst kar som har seilt forbi Harstad og andre verksted og tatt turen innerst til tettstedet Grov sør i Troms. Her på Grov skal samene i sin tid ha bygget vikingskip til Tore Hund og Sigurd Slembe.

100 års erfaring

Her har Grovfjord Båtbyggeri bygget båter siden 1909. På fire år har det nye datterselskapet Grovfjord Bygg oppnådd større omsetning enn båtbyggeriet. Nå har datterselskapets vekst også gjort det til gasellevinner i Troms.

– Vi har bygget fiskebåter her i over hundre år. Det er et håndverk som krever dyktige fagfolk. Vi startet Grovfjord Bygg for å ha noe å gjøre i vintersesongen, da båtene er på fiske. Og i løpet av fire år er omsetningen i byggefirmaet større enn i båtbyggeriet, forteller daglig leder Vidar Sjøvoll.

Ny optimisme

Han er tredje generasjon i det familieeide båtbyggeriet, som med sitt nye byggefirma har mer enn doblet omsetningen i selskapene.

Vidar Sjøvoll er tredje generasjon i Grovfjord Båtbyggeri, som har bygget båter siden 1909. Begge foto: Marius Fiskum
Vidar Sjøvoll er tredje generasjon i Grovfjord Båtbyggeri, som har bygget båter siden 1909. Begge foto: Marius Fiskum
Sjøvoll mener hundre års håndverkserfaring er årsaken til at det går så godt med det nye byggefirmaet.

– Det er 100 års erfaring som ligger bak driften av dette firmaet. Når jeg skal kalkulere pris, så ser jeg for meg arbeidet som skal gjøres. Vi har gjort så mange jobber her og har lang erfaring med å beregne arbeid. Familiens solide erfaring med båtsnekring er en viktig årsak til at byggefirmaet vårt har vunnet kontrakter med priser hårfint under konkurrentene, sier Sjøvoll.

– Det blir mye mer guts i bygda, en ny giv og mye mer optimisme. Folk ser vi satser og kommer og spør etter arbeid. Og med den nye slippen kan vi stå og jobbe inne, skjermet for kulden og vinden, sier Sjøvoll.

Gründer med tre fagbrev

Bestefaren startet selskapet. Selv har Vidar Sjøvoll jobbet med båt siden 1972, da han var ti år gammel. Han forteller at det var rett ned på verftet etter skolen. Alt handlet om å komme seg ned på verftet, male og flikke i lag med faren og onkelen, som var sjef da. Vidar Sjøvoll overtok som daglig leder i 2004.

– Det har aldri streifet meg å flytte herfra, sier Vidar som er født og oppvokst i bygda.

På veggen bak skrivebordet henger tre fagbrev rammet inn med gullkant. Vidar Sjøvoll har tre svennebrev, som platearbeider, sveiser og tømrer. Ved siden av nødutgangen henger et bilde av en gutt på 12–13 år. Det er Marius Sjøvoll, sønnen hans, som er blitt 21 år og er nyutdannet elektriker og nyansatt i familieselskapet

– Sønnen min har fått de samme genene. Håndverkergenene. Det er fagfolk og håndverk det handler om. Der har vi aldri gitt oss, sier en stolt far.

Da sønnen sa han ville starte i firmaet, bestemte Sjøvoll seg for å satse videre og bygge ny slipp.

-Jeg vil veldig at dette firmaet skal drives videre. Slippen kostet 20 millioner kroner. Uten Innovasjon Norge så hadde den ikke blitt bygget i denne skalaen, sier Sjøvoll.

I den gamle slippen sveises metallplater på en båt, og i den store nye hvite slippen er en liten tresjark snart gjort klar til vinterfiske. Over hundre kystbåter har de overhalt eller bygget om i år. Byggefirmaet får så mange oppdrag at de må takke nei til kunder.

– Vi vokser, har mange oppdrag og har sagt ifra oss en del jobber. Vi har bra kontroll og fått nye og flinke medarbeidere, sier prosjektleder Frode Nylund i Grovfjord Bygg.

Ansatte skaper vekst

I Evenskjær, noen mil lenger sør, bygger Grovfjord Bygg et leilighetsbygg med åtte leiligheter. Der har det fire mann i arbeid i ett år på en kontrakt på 15 millioner kroner. Oppdraget er det største så langt for byggefirmaet.

– Vi har dyktige ansatte og de skal ha all skryt. Den viktigste årsaken til selskapets vekst er de ansatte. Frode begynte å regne på store prosjekter som jeg tenkte var for store for oss. Så vant vi flere kontrakter med små marginer fordi vi hadde rett pris. Vi har fokus på kostnader og kunder, sier Sjøvoll, som innrømmer at han jobber mye.

– Grovfjord er ikke verdens navle. Vi må skape våre egne arbeidsplasser. Så dette er ikke jobb fra syv til tre, sier Sjøvoll, og forteller at «dagen starter syv». På dagtid er han ute på produksjon.

– Da er det trøkk. Da går det i hundre. En er ikke vanlig lønnsmottager. Det er lite ferie. Vi hadde en uke ferie med familien i Bulgaria i sommer, sier Sjøvoll, som søker råd hos kona.

Svein Kåre Paulsen (52), arbeidsformann på bygget, prosjektleder Frode Nylund (47) og daglig leder Vidar Sjøvoll (53) i Grovfjord Bygg AS.
Svein Kåre Paulsen (52), arbeidsformann på bygget, prosjektleder Frode Nylund (47) og daglig leder Vidar Sjøvoll (53) i Grovfjord Bygg AS.
Mye blod og svette

– Jeg diskuterer mye med kona, Solgunn Sjøvoll. Hun har lederstilling i Skånland kommune og økonomisk utdannelse. Jeg takker for at jeg fortsatt får bo hjemme, sier han, og forteller at han skrur av mobiltelefonen mens han spiser middag. Kontorarbeidet skjer etter middag. Han sover som en stein om natten.

– Det er artig. Det er ikke et ork å dra på arbeid. Jeg byr mye på meg selv i jobb og fritid. Det er mye blod og svette som ligger bak. Hadde gamlingene sett hva vi hadde fått til hadde de kanskje også vært stolt, tror Sjøvoll, som mener håndverkeryrket har dødt ut i Norge.

Han har rundt tyve ansatte i selskapene, 12 på båtbyggeriet og åtte-ti i byggeselskapet.

Nå skal de utvide driften i begge selskapene. De skal bygge en ny type fiskebåter å begynne og selge boliger ikke bare lokalt, men regionalt for å få mere arbeid og spare penger til prosjekterings- og tegnearbeid.

På gulvet ved nødutgangen – som er snarvei ned til kaia – står tre Chateau de Montifaud-konjakkflasker fra en fornøyd kunde. – Den her er bra, sier Sjøvoll og tar ned en flaske Soerlie Cognag XO fra hyllen. Også den fra en fornøyd kunde.

– Den skal vi drikke opp på neste firmafest, sier han.

 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.