Om det skulle komme bedre tilbud på Cermaq så vil Næringsdepartementet hoppe på det, skriver departementet i en pressemelding.
At Cermaq nå er i spill kan bety slutten på statens eierskap i norsk lakseoppdrett.
- Det er positivt at Cermaq er interessant for et betydelig internasjonalt industriselskap. Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring har global synlighet, rekkevidde og anerkjennelse, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.
Hennes departement er største eier i Cermaq med 59,17 prosent av aksjene i Cermaq, mens Folketrygdfondet har 6,38 prosent.
Mitsubishi vil by 96 kroner i kontant oppgjør for hver av aksjene i Cermaq og tilbudsperioden vil være på minimum fire uker. Det priser selskapet til 8,88 milliarder kroner.
Nærings- og fiskeridepartementet vil besvare tilbudet innen utløpet av tilbudsfristen, står det i pressemeldingen.
Styret i Cermaq har allerede anbefalt salg av aksjene og Næringsdepartementet har derfor gitt Mitsubishi beskjed om at selskapet er innstilt på å selge sine aksjer til det japanske konsernet på vilkårene som er skissert.
Tilbudet fra Mitsubishi passer hånd i handske med regjeringens ønsker.
– Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet. Her har det kommet et konkret bud på et av selskapene hvor staten er en stor, men ikke nødvendig langsiktig eier, skriver næringsminister Monica Mæland i en epost til DN.no, som innrømmer at eierskapet har vært en god investering for staten.
Hun vektlegger Mitsubishis posisjon i Asia.
– En ny eier av Cermaq med en sterk posisjon i fremvoksende økonomier kan bidra til å utvikle nye markeder for både Cermaq og kanskje også for den norske oppdrettsnæringen som helhet, sier Mæland.
Hun legger også vekt på at styret har anbefalt salg.
Nå som staten ser ut til å være på vei ut av oppdrettsselskapet tror Mæland fortsatt Cermaq vil være verdifullt for Norge.
– Like fullt tror jeg selskapet vil fortsette å skape verdier til det norske fellesskap i form av blant annet arbeidsplasser, kompetanseutvikling og skattekroner i overskuelig fremtid, også med andre eiere, sier næringsminister Monica Mæland.
Hun frykter ikke at utsalget vil være negativt.
– Også med en slik endring, vil næringen fortsatt ha et mangfold av eiere og en sterk nasjonal og ikke minst lokal forankring, sier næringsminister Monica Mæland.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.