Mens LG pusher sin nye OLED-teknologi for alt den er verdt, har Samsungs egen OLED-teknologi, kjent fra flotte mobilskjermer og nettbrett, foreløpig vist seg vanskelig å produsere i store TV-format. LG har rett og slett hatt større hell med å masseprodusere sin OLED-teknikk. Når det er sagt, er det ingen tvil om at Samsung fortsatt er en av de toneangivende markedslederne innen tv-teknologi, smarte finesser og design, skriver Lyd og Bilde.
Under pressekonferansen på CES-messen i Las Vegas mandag lanserte Samsung sin nye generasjon LED-belyste LCD-tv-er. Med klassisk Samsung-bravur presenterte man S UHD-toppmodellene som «the next big thing». S UHD er kort fortalt en tradisjonell LCD TV med LED kantbelysning, bare med en seriøs mengde «blod-doping» i form av kvanteprikker (quantum dot).
Hva er kvanteprikker?
Kvanteprikker er utrolig små partikler som varierer mellom 2-10 nanometer i diameter, eller tilsvarende 50 atomer. Ikke akkurat noe man måler med vanlig linjal!
Størrelsen på prikkene avgjør hvilken farge de avgir. Mindre prikker ser blå ut, mens større lyser rødt. Disse prikkene kan være en meget effektiv og nøyaktig lyskilde til LCD-skjermer fordi har et mer konsentrert fargespekter enn vanlige lysdioder. De gjør det blant annet mulig å oppnå høyere lysstyrke og kontrast kombinert med større fargemetning og -korrekthet.
Kort og godt et mer nyansert, dynamisk og fargenøyaktig bilde, som flere (deriblant Samsung) hevder kan konkurrere med OLED når det gjelder generell bildekvalitet. Svartnivået vil fortsatt være noe begrenset siden de fortsatt er avhengig av en lyskilde bak LCD-panelet. Derimot kan mørke gråtoner og detaljer i hvitt fremstå enda mer nyanserte.
For å dra nytte av den økte kapasiteten til nyanser og kontraster, trenger man innhold som tar det i bruk. Netflix har allerede kunngjort at de vil satse på innhold med såkalt High Dynamic Range (HDR). Under fjorårets CES-messe ble det også presentert Dolby Vision, som er en ny filmstandard laget for å gjengi økt kontrastinformasjon (HDR) i forhold til dagens TV-standard.
Målet er å kunne gjengi lysende objekter blendende hvitt når det kreves, samtidig som detaljene i mørke scener bevares. Det kommende 4K Blu-ray formatet tar i bruk tilsvarende virkemidler for økt bildekvalitet. Alt dette taler for at TV-er med «kvanteteknikk» faktisk kan by på en del bildemessige fordeler.
Tizen operativsystem
Mens den avanserte kvanteprikk-teknologien er forbeholdt toppmodellene for 2015, kommer samtlige av årets nye modeller med Tizen, som er Samsungs nye Smart-TV brukergrensesnitt. Sammenlignet med dagens Smart Hub fremstår Tizen som et visuelt enklere system; det har en felles forside hvor alt innholdet ligger lett tilgjengelig i en stripe nederst. Samsung har også gjort det enklere å dele innhold mellom mobil/nettbrett og TV raskere enn før.
Det bekreftes fra Samsungs nordiske avdeling at det også vil komme et Smart Evolution Kit som lar deg oppgradere eldre Samsung-modeller med det nye Tizen systemet.
Mer detaljert informasjon om Samsungs 2015 lineup kommer tirsdag.
Les flere CES-nyheter hos Lyd og Bilde.
Les også:
Denne tv-en er en halv centimeter tykk
Nå skal tv-en ha «kvanteprikker»
Her er årets mest innovative produkter
Ny «bananofon» fra LG
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.