It-giganten Texas Instruments vil nekte egne ansatte å søke jobb hos Chipcon-gründer Geir Førre. Mandag møtes de to partene i retten.
Førre fikk en av de største utbetalingene en norsk it-gründer noen gang har fått da Chipcon ble solgt til Texas Instruments for 1,3 milliarder kroner i januar 2006. Men Førre forlot selskapet relativt kort tid etter oppkjøpet for å starte på nytt. Og nå er det brutt ut strid mellom de tidligere partnerne.
Rykter hevder at det skal ha brutt ut en større konflikt, men det avviser Førre. Det er én konkret sak striden dreier seg om, sier han. Striden gjelder en avtaler Førre og andre nøkkelpersoner i Chipcon undertegnet i forbindelse med salget til Texas Instruments..
- Uenigheten gjelder i hvilken grad jeg kan ansette folk fra Texas Instruments, sier Førre, som uttaler seg for å unngå ytterligere spekulasjoner om saken.
Vil nekte ansatte som søker
Avtalen skal beskytte Texas Instruments mot at nøkkelpersoner blir hentet ut av selskapet, og begrenser Førres rekrutteringsmuligheter frem til 30.07.2008. Men partene er uenige om hvordan avtalen skal tolkes.
- Vår tolking er at så fremt folk søker på eget initiativ så kan vi ansette dem, så lenge vi ikke aktivt rekrutterer. Texas Instruments hevder vi ikke under noen omstendigheter kan ansette folk fra Texas Instruments i avtaleperioden.
Daglig leder i Texas Instruments Norge, Laurent Luc Pierre Giai-Miniet, vil ikke uttale seg om saken, eller innrømme at det i det hele tatt finnes en sak, selv om den altså skal opp for retten i Oslo på mandag.
Likner jobbkartell-problem
- Texas Instruments har ikke bestridt at den personen vi har ansatt selv tok initiativet til å søke jobben, sier Førre.
Det vil si at det er snakk om en avtale inngått av to sjefer, som begrenser mulighetene til ansatte, som ikke selv har signert avtalen. Dette likner dermed på et annet fenomen i it-bransjen, som fikk stor oppmerksomhet tidligere i år. Det ble nemlig kjent at blant andre WM-data krever avtaler av sine partnere og kunder, som hindrer disse i å ansette folk fra WM-data.
Slike jobbavtaler er gjerne ikke kjent av de som rammes av den, og ansatte risikerer å få nei på jobbsøknader uten å vite hvorfor. I Danmark har dette fått spesielt stor utbredelse, og fenomenet har fått betegnelsen ”jobbkartell”. Saken har nådd både rikspolitisk nivå i Danmark og EU-nivå.
Trenger folk
Rettssaken mandag er et resultat av at en ansatt i Texas Instruments sa opp 31. oktober, for å begynne i Førres nye selskap, Energy Micro. Førre har også fått med seg en tidligere partner fra Chipcon, men han hadde allerede sluttet i Texas Instruments og jobbet for Tandberg i et år.
Energy Micro skal utvikle miljøvennlige prosessorer med svært lavt strømforbruk. De har for tiden syv ansatte og planlegger å øke med tre til fire relativt raskt. Driften de første årene finansieres av ti millioner fra gründerne, samt et risikolån på fire millioner fra Innovasjon Norge.
- Jeg har ellers et utmerket forhold til Texas Instruments og er glad for å få en rettslig avkl#229, understreker Førre.
Bør sjefer kunne lage avtaler seg i mellom om hvor de ansatte kan søke jobb? Er dette nødvendig for å beskytte bedriften? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.