Eiendomsinvestoren Christian Ringnes forbindes ofte mest med miniflasker og skulpturer, men onsdag dukket han opp på DNs Sjømatkonferanse i Oslo.
- Jeg er her for å lære mest mulig på kortest mulig tid, så takk til DN som samler så mange flinke folk på ett sted, sier en smilende Ringnes og legger til:
- Dette er allmennutdanning.
Han medgir at han kan forsvinnende lite om næringen, men at han ønsker å se om det er mulig å kombinere vekst med bærekraft i en næring som til tider har vært utskjelt.
Viktig for matforsyningen
- Her får vi se en veldig positiv side hvor folk fokuserer på miljøutfordringene. Men jeg er optimist og er sikker på at sjømatnæringen vil være en viktig del av verdens matforsyning, sier Ringnes.
- For meg som er glad i Norge, ja det er vel kanskje mange andre oss, men jeg som er veldig glad i Norge, jeg ville ikke være med på å tulle det bort, sier Ringnes etter å ha hørt om hvor store miljøutfordringer næringen opplever i Chile.
- Når jeg hører sånt tenker jeg på hvor glad jeg er for å bo i et land der de statlige institusjonene fungerer. Jeg tenker at vi håndterer havbruk som vi håndterte oljen, og det gikk jo veldig bra.
Ringnes har foreløpig ingen investeringer i sjømatnæringen, men han medgir at det kan bli aktuelt.
- Markedet ser helt klart ut til å være der. For meg dreier det seg om å forstå næringen og forsikre meg om at det kan bli bærekraftig vekst.
- Når er du ferdig utlært og klar til å investere?
- Livet er langt. Jeg har masse tid. Det blir nok ikke nå, for det ville blitt veldig dyrt, sier Ringnes som har merket seg at laks og lakseaksjer har gjort det knallgodt den seneste tiden.
Han er spent på hvordan det vil endre næringen.
Venter konsoldiering
- Det vil nok føre til stor teknologisk utvikling, sier Ringnes som også var tilstede under fiskeriminister Per Sandbergs innledning der flere innovative prosjekter ble presentert.
Les også: Vil gjøre oppdrett like sikkert som Alcatraz
- Dette vil åpenbart føre til mye konsolidering, sier Ringnes, som legger vekt på at økonomi vil være en driver.
- Dette er dyre ting som koster 600-700 millioner kroner å utvikle. Det er kjempesatsinger som vil favorisere de store, sier investoren.
Han er også opptatt av at det nye regimet med produksjonsområder, der produsenter i samme område er avhengig av hverandre for å holde lusesmitten nede for å få lov til å øke produksjonen. Det kan sette ytterligere fart på konsolideringen, sier investoren.
- Tror du havbruket er den nye oljen?
- Det er det vel allerede. Er det ikke den nest største næringen vår? Men det kan bli veldig stort. Og Norge har en komparativ fordel. Vi har kaldt vann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.