Denne uken ble det klart at Norge vil sende spesialstyrker til Jordan for å trene opp syriske opprørere for å kjempe mot IS. Gruppen skal trene og rådgi syrerne i deres kamp for å frigi områder som kontrolleres av den ytterliggående islamistgruppa IS.

Tybring-Gjedde sier til Dagbladet at han støtter regjeringens linje, men er skeptisk til Norges deltakelse i konflikter ute.

– Når Norge skal lære opp lokale styrker i krigføring, bør disse framtidige soldatene også inkludere unge, friske og spreke flyktninger som har ankommet Norge. Vi har fått såpass mange flyktninger fra Syria og Irak, og det er sikkert mange som er veldig motiverte til å kjempe mot IS, sier han til avisen.

Han mener det er en vinn-vinn-situasjon.

– Både for flyktningene, for Irak og Syria og for Norge. Hvis jeg hadde flyktet fra Norge under andre verdenskrig, ville jeg helt klart ha kjempet mot nazistene, sier Tybring-Gjedde.

Flere uklare momenter

Etter planen skal den norske styrken på om lag 60 soldater være på plass i Jordan før sommeren. Regjeringen har, med støtte fra juristene i Utenriksdepartementets rettsavdeling, bestemt at de norske soldatene kan sendes inn på syrisk territorium, så lenge de skal slåss mot IS. Hvilke opprørere som skal få nyte godt av den norske militærstøtten, er foreløpig høyst uklart.

Et klart flertall i Stortinget støtter bidraget, men SV og Senterpartiet går mot. SV-leder Audun Lysbakken mener mye er uklart.

– Det er uklart hvem vi skal trene, hvem vi skal arbeide sammen med, hvem som har invitert oss og hvorfor regjeringen tror dette kan gjøre en forskjell nå, sa Lysbakken tidligere denne uken.

Syria fordømmer

Syria fordømte tidligere denne uka beslutningen om å la norske soldater operere i landet. Utenriksminister Børge Brende har tidligere uttalt at dette ikke er overraskende, da man har sett tilsvarende reaksjoner mot andre land etter at de har annonsert sine bidrag til koalisjonen mot IS.

– I likhet med en tredel av FNs medlemsland følger Norge Sikkerhetsrådets oppfordring om å trappe opp innsatsen for å bekjempe denne trusselen som opererer fra syrisk territorium. Mer enn 65 land og organisasjoner har sluttet seg til koalisjonen mot ISIL, som inkluderer både vestlige land og land i regionen, uttalte Brende denne uken. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.