Google lanserte på tirsdag en ny nettleser, som ved første øyekast har hentet mange ideer fra Microsofts Internet Explorer, Mozillas Firefox og Apples Safari - og norske Opera. Men kikker vi under panseret, ser vi at Google vil mye mer med Chrome enn bare å skape en ny konkurrent i nettlesermarkedet.

Hvorfor kommer egentlig Google med sin egen nettleser? Er ikke Google først et søkemotorselskap som skal leve av annonser?

Microsoft har de siste tjue årene dominert fullstendig på programvare som kjører lokalt på pc-en, med Windows og Office som de viktigste produktene. I løpet av de siste årene har imidlertid programvare som kjører lokalt på pc-en blitt mindre og mindre viktig for mange brukere. ”Alt” kan kjøres rett i nettleseren, selv spill.

Mens Microsoft dominerer på skrivebordet, er posisjonen snudd på hodet på nettet. Google har en enormt sterk posisjon på nettet, og utfordrer også Microsofts Office-løsninger ved å tilby nettleserbaserte programmer som e-postløsningen GMail og Microsoft Office-alternativet Google Docs. Med Chrome kan applikasjoner også brukes uten nett, takket være den såkalte Gears-teknologien som er innebygget (mer om dette senere i artikkelen).

Nettleseren er operativsystemet
Det har tidligere versert rykter om at Google planlegger et ”Google OS”, et operativsystem. Det nærmeste vi kommer Google OS er nettleseren Google Chrome. I en tid hvor nettlesere ikke lenger bare viser tekstsider, men ofte kjører fullverdige programmer, går det mot at operativsystemet blir mindre og mindre viktig. Nettleseren tar mer og mer over den rollen operativsystemet hadde, i hvert fall når det gjelder å være en plattform for kjøring av applikasjoner.

I en verden hvor vi alltid er online, er det nettleseren som er ”operativsystemet”. Alle programmer du trenger kan i prinsippet ligge på nettet og kjøres i nettleseren. Veldig mye av den funksjonaliteten som finnes i et moderne operativsystem er ikke absolutt nødvendig – så lenge operativsystemet i det minste klarer å starte nettleseren.

Også Microsoft har innsett at skal de klare å beholde sin lederposisjon også i en mer nettsentrert verden, så må de gjøre endringer i sin forretningsmodell. Med sin Software+Services-modell forsøker selskapet å kombinere det beste fra lokalt installert programvare og nettbaserte løsninger. Det snakkes for eksempel om at kommende versjoner av Microsoft Office vil gjøre det mulig å bruke Word og Excel fra nettleseren på hvilken som helst pc – omtrent slik du i dag kan bruke en variant av e-post-programmet Outlook via nettleseren hvis du har en Exchange-server i bedriften.

Kjører applikasjoner mer effektivt
Hvis vi kikker under panseret på Google Chrome, er mange av forbedringene knyttet til mer effektiv kjøring av nettleserbaserte applikasjoner, slik som Gmail og Google Docs. Nettleseren er ikke lenger bare en nettleser, men en plattform for kjøring av applikasjoner.

I Chrome legges det stor vekt på at applikasjoner skal kjøre mer effektivt, sikrere og mer stabilt. For eksempel, hvis en nettside eller applikasjon forårsaker et krasj så vil den nettsiden eller applikasjonen krasje uten at hele nettleseren går ned.

Veldig mange applikasjoner på nettet er laget i JavaScript. Google Chrome øker hastigheten på JavaScript-kode ved å kompilere koden før den kjøres – det vil si at programkoden oversettes til lynrask maskinkode som kan tolkes direkte av pc-ens prosessor. Sammen med muligheter til å kjøre mange oppgaver i parallell og forbedringer i minnehåndtering gjør dette at Google Chrome er et mye bedre ”operativsystem” for nettbasert programvare.

Kan jobbe uten nett
Google har også lagt inn Google Gears som standard i nettleseren. Dette er en teknologi fra Google skal gjøre nettbaserte applikasjoner bedre, blant annet ved å fjerne den største ulempen ved nettbasert programvare; at du ikke alltid er på nett. Med Google Gears kan du blant annet sette nettleserbaserte applikasjoner i offline-modus, og bruke dem selv om du ikke er på nett. Så snart du er på nett igjen sørger Gears for å oppdatere med endringene du har gjort.

Nettleserkampen ikke viktigst
Det at Google Chrome er basert på åpen kildekode, betyr at hvem som helst kan tilpasse nettleseren – og ikke minst tilpasse versjoner for et hvilket som helst operativsystem eller plattform. Foreløpig finnes Chrome bare for Windows (Linux og Mac kommer), men det er fritt frem for hvem som helst å ta kildekoden og tilrettelegge og kompilere nettleseren slik at den kan kjøres på en hvilken som helst annen plattform.

Med Google Chrome er det tydelig at Google forsøker å lage en nettleser som er best mulig på å kjøre applikasjoner, og som ikke minst gjør det tradisjonelle operativsystemet mindre viktig. Og uansett om nettleseren blir populær eller ikke, vil ideene bak påvirke de som jobber med de neste versjonene av Firefox, Internet Explorer, Opera og Safari.

Det viktigste for Google er ikke å få størst mulig markedsandel for sin nettleser, men å få ut teknologi og idéer som gjør at nettleserbaserte applikasjoner blir et enda bedre alternativ til lokalt installert programvare, som for eksempel Microsoft Office. Det er derfor Google oppfordrer andre til å ta i bruk deres åpne kildekode, gjøre hva de vil med den, og gjerne putte den inn i andre nettlesere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.