Det siste året økte den rike verdens energiforbruk selv om den økonomiske veksten stoppet opp.
Det er mot den historiske trenden, og motsatt av det IEA og IMF forventet for noen år siden, nemlig høy økonomisk vekst, men nedgang i energiforbruken.
Skitten vekst
Og veksten kommer ikke i fornybare kilder, men i de skitneste fossile.
- 40 prosent av økningen i energiforbruk de siste 10 årene kommer fra kull. Paradoksalt nok går energikonsumet i feil retning, samtidig som klimasaken definitivt har kommet på banen, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef for økonomi i OLF.
- Fossile energikilder er totalt dominerende og kommer til å være det i lang tid fremover. Selv i IEAs scenarioer for å nå togradersmålet er mer enn 60 prosent av energiforbruket i 2035 fra fossile kilder, sier Martinsen.
Til tross for en sterk prosentvis vekst i fornybare kilder, står de - uten vannkraft - for kun to prosent av verdens forbruk. Inkludert vann og biobrensel er andelen cirka 15 prosent.
- Må ha rensing
De siste månedene har utsiktene for CO2-rensing (CCS) blitt dårligere. En rekke prosjekter i Europa er blitt lagt på is, og i april ble Norges prosjekt på Mongstad utsatt med to år. Tirsdag la Gassnova og Statoil frem planer for den videre driften og annonserte fem teknologileverandører som skal bli med videre i kampen om fullskalaanlegget.
Les mer: Helgardering på Mongstad
- Det er vanskelig å si når CCS vil få betydning. Det vi ser er at det isolert sett vil være behov for olje og gass, og sannsynligvis også kull, i flere tiår fremover. Da blir det viktig å få frem CCS. Hvis vi skal både nå målet om at verden skal ha nok energi, og nå målet om klima, så må vi ha CCS inn i den miksen for å få det til, sier Martinsen.
- Det er teknologisk komplisert og dyrt å utvikle, men jeg tror ikke verden har noe alternativ. De er nødt til å utvikle renseteknologien, sier han.
Mer vanskelig olje
I går la IEA frem sine prognoser for verdens energimarkeder, og organisasjonen understreker behovet for en endring i forbruk og politikk.
- Vekst, fremgang og økende populasjon vil uungåelig presse energibehovet oppover i de kommende tiårene. Men vi kan ikke fortsette å basere oss på å bruke energi som er usikker og som ikke miljømessig er bærekraftig, sier IEA-leder Maria van der Hoeven.
Den norske oljeministeren Ola Borten Moe har den siste tiden høstet sterk kritikk for å ha støttet kanadisk oljesand. Uten å ville kommentere uttalelsene direkte påpeker Bjørn Harald Martinsen fakta:
- Når IEA sier at en tredel av oljeforbruket i 2035 kommer fra ukonvensjonelle kilder, så kan man bare forestille seg hva prisen på olje skulle blitt om man helt skulle ta dette bort. Pris og energisikkerhet er jo også en ting som står på agendaen i de fleste land, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.