Den historiske avtalen ble signert i havnebyen Cartagena av president Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londoño, også kjent som Timoleón Jiménez eller Timosjenko.

Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe har pågått siden 1964. Over 220.000 mennesker er drept og 6 millioner drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

– Nytt daggry

– I dag opplever ved gleden ved et nytt daggry for Colombia. Dette er et nytt stadium i vår historie – en tid for ett land i fred, sa president Santos da avtalen ble signert. Timosjenko fulgte opp med å snakke om «en ny æra for fred i Colombia».

– Det er slutt på krig med våpen, mens en debatt om ideer har begynt, sier FARC, sa geriljalederen, som også ba ofrene om unnskyldning.

– I FARCs navn, vil jeg oppriktig beklage overfor alle ofrene for den smerten vi må ha forårsaket i løpet av denne krigen.

Rørende

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, USAs utenriksminister John Kerry og utenriksminister Børge Brende (H) og en rekke andre ledere var til stede da avtalen ble undertegnet i den colombianske havnebyen Cartagena mandag.

Norge har sammen med Cuba vært tilrettelegger for forhandlingene og fikk takk under seremonien.

– Det var rørende på vegne av Norge å høre den takken vi fikk etter mange års innsats som tilrettelegger sammen med Cuba, sier Brende på telefon til NTB.

Store utfordringer

Han understreker at det til tross for fredsavtale ikke er gjort over natten å legge 52 år med væpnet konflikt bak seg.

– Avtalen tar sikte på å løse noen av de største utfordringene i Colombia, som tilgangen til jord for fattige bønder og behovet for et mer inkluderende politisk system, sier Brende.

– Men det er ingen grunn til å tro at avtalen ikke skal lykkes, sier Brende og viser til at begge sider har kommet med klare forpliktelser.

Strykes fra terrorliste

I forkant av seremonien møtte i Kerry landmineofre og tidligere geriljakrigere i Cartagena. Der oppfordret han unge colombianere til å omfavne fredsavtalen for framtidige generasjoners skyld.

– Alle kan plukke opp et våpen, sprenge ting og skade folk, men det vil ikke bidra til positiv endring, uttalte den amerikanske utenriksministeren.

Mandag kveld opplyste EUs utenrikssjef Federica Mogherini at EU vil stryke FARC fra sin liste over terrororganisasjoner når avtalen signeres. Hun sa også at EU står klar med en hjelpepakke til landet verdt 600 millioner euro, tilsvarende rundt 5,4 milliarder kroner.

– Colombia gir håp til resten av verden, ved å vise at fred er mulig og kan oppnås med lederskap og besluttsomhet, uttalte Mogherini.

Folkeavstemning avgjør

Første mulige hinder for at avtalen iverksettes blir folkeavstemningen 2. oktober. Da skal colombianske velgere stemme over hvorvidt de godtar forhandlingsresultatet eller ikke. Dersom de sier ja, vil FARC-geriljaen avvæpnes og gå over til å bli et politisk parti. Men den virkelig store oppgaven blir å sørge for at freden i Colombia varer.

ELN-geriljaen er ikke omfattet av fredsavtalen, og regjeringen har så langt ikke begynt fredssamtaler med geriljagruppen, som er landets nest største.

– Å inkludere ELN-geriljaen blir en viktig oppgave etter hvert, sier Brende.

Gruppen har imidlertid uttalt at den vil erklære våpenhvile under folkeavstemningen, slik at valgdeltakelsen blir enklere for de stemmeberettigede. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Colombias president takker Norge for fredsinnsats

 
Forutsetninger for fred dnPlus  (DN+)

Brendes beste uke dnPlus  (DN+)