Mens champagneglassene klirret hos konferansegjestene i lokalet ved siden av ble Coops nye konsernsjef tirsdag kveld ansatt i møterommet Tor 1 på Radisson Blu ved Gardermoen.
Valget falt på dagligvarekjempens konstituerte administrerende direktør Geir Inge Stokke. En fem måneder lang toppsjefjakt er forbi. Styreleder Lisbeth Bull Husby forteller at Coop har vurdert mange kandidater og er veldig fornøyd med at Stokke takket ja.
49-åringen blir Coops tredje toppleder på to år etter Ola H. Strand og Svein Fanebust. Tidene har vært turbulente med dårlig lønnsomhet og tapte markedsandeler.
Les også: Hagen gjør dagligvare-comeback
- Vi er i en krevende og tøff bransje og må være ydmyke for utfordringene. Men det er spennende også, og Coop har store muligheter til å bite fra oss fremover. Dette gjør det lett å si ja til en slik utfordringen. Det er utrolig mange dyktige mennesker i Coop, og de er de viktigste for å skape resultatene fremover, sier Geir Inge Stokke til Dagens Næringsliv.
Selv har han i tyve år bekledd ulike roller i Coop-systemet. Før han ble konstituert administrerende direktør i januar i år ledet Stokke faghandelen i konsernet. Tidlig på ’90-tallet var 49-åringen butikksjef på en Mega i Oslo.
- Jeg pleier å si at jeg er født og oppvokst i Coop. Min far var disponent i et samvirkelag, og jeg har bare vært to ganger utenfor Coop – i Tine og i reklamebransjen. Begge steder var Coop min største kunde, smiler Stokke.
Les også: Slår tilbake med flere lavprisbutikker
Med oppkjøpet av Icas norske butikker tidligere i år klatret medlemseide Coop forbi Rema og er nå Norges nest største dagligvarekonsern bak Norgesgruppen, som driver kjedene Kiwi, Meny og Spar. Med oppkjøpet må 550 ansatte gå, 370 butikker skal omprofileres frem til mars 2016 og Coop regner med milliardunderskudd i år.
- Vi la frem en ganske tøff businesscase da vi kjøpte Ica, men nå ligger vi foran på alle områder. Årsmøtet godkjente et underskudd på 1,7 milliarder kroner i 2015 før oppkjøpet, men det blir bedre enn det, uten at jeg vil tallfeste nærmere, forteller Geir Inge Stokke.
Allerede i 2016 legger den nye konsernsjefen opp til å gå i pluss igjen. Coop-konsernet regner med å omsette for 45 milliarder kroner i år og teller nå 10.000 ansatte. Vel 85 prosent av inntektene kommer fra dagligvarer, resten er Coops faghandel.
Les også: Vokser med kaffe og klemmeposer
- Parallelt med at vi nå fullfører integrasjonen og tidenes utrullingsløp starter jobben med å gjøre Coop mer fremoverlent, effektivt og kunderettet. Vi skal skape et mer slagkraftig Coop som skal konkurrere bedre om kundene. Og få lønnsom vekst, sier Stokke.
- Coop har økt innkjøpsmakt nå som dere er den nest største dagligvareaktøren. Hvordan går høstjakta?
- Vi er godt i gang med høstforhandlingene, og merker klart at vi er blitt en større aktør som får bedre betingelser hos leverandørene. Med de nye butikkene har Coop 40 prosent vekst på dagligvaresiden.
Les også: Tror kjedene fristes til høyere pris
- Er det tøff nok konkurranse i dagligvarehandelen i Norge?
- Ja, det er ikke tvil om det og at den også er blitt tøffere etter Ica-oppkjøpet med et enormt priskjør. Jeg tror ikke noen skal være bekymret for konkurransen i dagligvaremarkedet. Og vi har klare mål om å slåss på pris både med Extra og Obs, og i tillegg satser vi på supermarkeder med stort utvalg og nærbutikkene.
- Hva får du i lønn som konsernsjef?
- Lønna kommenterer jeg ikke. Jeg er godt fornøyd.
Tidligere Coop-sjef Svein Fanebust tjente 5,2 millioner kroner og fikk 300.000 i godtgjørelser i 2013. Fanebust hadde en inntekt på 8,2 millioner ifølge ligningen for 2014. Geir Inge Stokke tjente 2,9 millioner i 2014, ifølge ligningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.