Den norsk-sveitsiske bankmannen Hans-Olav Eldring er havnet i søkelyset til britisk presse, etter at han forsøkte å skaffe 200 millioner kroner fra noen av Storbritannias rikeste eiendomsutviklere, fra sin private epostadresse. Sunday Times omtalte søndag også Eldrings forbindelser til Gjermund Cappelen.

Brødrene Nick og Christian Candy er berømte for sine luksuriøse eiendomsprosjekter i London og Beverly Hills. Da de i desember ifjor fikk epost fra Credit Suisse-direktør Hans-Olav Eldrings hotmailadresse, syntes de det «luktet vondt».

– Jeg tror vi melder pass. Det er ikke verdt risken, med de personene som er involvert, heter det i en epost fra Candy and Candy-systemet.

Mindre enn en måned senere var Eldrings karriere i Credit Suisse over.

Ultrarike

Ifølge Eldrings LinkedIn-profil var han «director» i avdelingen for ultrarike kunder. Ifjor høst jobbet han med finansieringen av et ti-milliarders eiendomsprosjekt i Canary Wharf, der en ukjent, irsk eiendomsutvikler, uten tidligere erfaring fra byggeprosjekter, skulle oppføre Europas høyeste leilighetsskyskraper.

Hertsmere Tower skulle bli 74 etasjer høy, og inneholde over 700 leiligheter. I en epost fra sin private epostadresse ber Eldring Candy-brødrenes finansieringsselskap om et kortsiktig lån på 200 millioner kroner. Eposten er sendt klokken 21.41 på kvelden. Han ber om at lånet utbetales senest neste dag, som var lille julaften ifjor. Ironisk nok var dette samtidig som en av Eldrings tidligere forvaltningsklienter i Sveits, narkobaronen Gjermund Cappelen, ble arrestert.

Under etterforskning

Credit Suisse bekrefter at Eldrings avgang fra banken skjedde etter påstander om misligheter.

«Vi tok hurtig affære da vi ble gjort oppmerksom på påstander om at det foregikk misligheter. Vi kan ikke kommentere saken ytterligere, da den er under etterforskning, men den personen som var involvert jobber ikke lenger i Credit Suisse», sier talsperson Maya Kunz i Credit Suisse i en epost til DN.

Påstandene skal, ifølge det DN erfarer, omfatte bruk av feilaktige kontoutskrifter og garantier det ikke er dekning for.

Hans-Olav Eldring skriver i epost til DN at «det er feil» at han ikke lenger jobber i Credit Suisse som følge av at Herts­mere-prosjektet etterforskes som en bedragerisak.

«Faktum er at jeg sluttet i Credit Suisse etter eget ønske og min siste arbeidsdag var 26. februar i år. Min plan har hele tiden vært å starte egen virksomhet.», skriver han.

MILLIARDPROSJEKT. The Herstmere (til venstre) skulle se slik ut når det var ferdigbygd.
MILLIARDPROSJEKT. The Herstmere (til venstre) skulle se slik ut når det var ferdigbygd. (Foto: via Bloomberg)
Eldring avviser også å kommentere alle spørsmål knyttet til kontoutskrifter og garantier:

«Her er det viktig med ryddighet. Uansett hvilke forhold dere ønsker at jeg kommenterer, som eventuelt måtte ha med mitt tidligere arbeidsforhold å gjøre, er jeg bundet av karantene og kan ikke gi kommentarer vedrørende dette.»

Eldrings klient, den irske forretningsmannen Thomas Ryan, skal ifølge den britiske avisen The Guardian ha en kontroversiell fortid. Avisen oppsøkte eiendomsutviklerens adresse, og fant tomme lokaler og hauger med uåpnet post. Han har flere dommer mot seg for millioner av euro i ubetalte skatteregninger og en av hans tidligere samarbeidspartnere var eieren av en strippeklubb, ifølge The Guardian. Ingen britiske aviser har klart å få Ryan i tale. Sunday Times skriver at det ikke er noe som tyder på at Ryan kjente til hvordan Eldring forsøkte å skaffe långivere.

Bedrageriforsøk?

Banken etterforsker nå det hele med mistanke om et bedrageriforsøk. En kilde i banken, som ikke vil siteres, sier det er strenge regler for hvordan Credit Suisse kommuniserer med klienter, og hvilke opplysninger som er autorisert av banken.

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal de legendariske utviklerne av luksuseiendom i London, Christian og Nick Candy, ha blitt invitert av Eldring til å låne penger til eiendomsprosjektet og den irske eiendomsutvikleren Thomas Ryan. Som sikkerhet for lånet skulle Ryan stille en rekke eiendeler som var deponert hos Credit Suisse. Ifølge The Guardian var dokumentene på Credit Suisses brevpapir «ikke det de ga seg ut for å være».

DN har kopi av kontoutskrift som viser eiendeler på over en halv milliard kroner i Ryans navn.

Likevel måtte han låne penger i all hast. Grunnen var, ifølge Eldrings epost, at det tok 45 dager å frigjøre midlene.

Les også: Narkobaron kjøpte eksklusiv millionbil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.