tekst Nils Anker

foto Sigurd Fandango

Syssel-mannen på Grønland

Ledestjerner
Kan man ta et samfunnsproblem, løse det, skape arbeidsplasser, begeistring og tjene penger samtidig? Naturligvis, mener sosial entreprenør Ahmed Hassan.

Sysselmannen
på Grønland

Ledestjerne Kan man ta et samfunnsproblem, løse det, skape arbeidsplasser, begeistring og tjene penger samtidig? Naturligvis, mener sosial entreprenør Ahmed Hassan.

tekst Nils Anker
foto Sigurd Fandango

– Se på dette, sier Ahmed Hassan (26) og holder frem en 16 år gammel Aftenposten-artikkel på mobil.

Overskriften er «Den grenseløse klassen», og omhandler datidens klasse 4B ved Vahl skole på Oslo indre øst, som sier «hei!» på ti språk, er fullstendig fargeblinde («alle er jo norske uansett»), og har familiebakgrunn fra en rekke nasjoner. En av niåringene snakker fire språk.

Avbildet er vesle Hassan som løper smilende mot fotografen med et par–tre andre elever i tunika, jeans, hijaber – de veksler uanstrengt mellom urdu, somalisk og norsk.

– Hun der ble lege, hun andre er oversykepleier, jeg gikk på BI og ble sosial entreprenør, smiler han.

Det var i sannhet andre tider. Nå sitter Hassan på serveringsstedet Skatten ved Tøyen torg – oppkalt etter skattekontoret som lå i bygget tidligere. Her kunne man før se pensjonister hive seg over årets utprintede skattelister, som sultne dyr. Nå hiver de seg i stedet over mikrobrygget øl og kulturarrangementer.

Også nærområdets unge er forandret.

– De er blitt bedt om å ikke drømme lenger, sier Hassan og ser ut på torget som har formet hans liv, og nå huser hans egenskapte arbeidsplass, Ideelt Security, som nettopp skal skape slike for andre.

– Har du ikke noe å vinne, har du heller ikke noe å tape.

Ahmed Hassan


Sentral i selskapet Ideelt Security

Født i 1994, oppvokst på Grønland i Oslo.

Ideelt Security er en sosial entreprenør, ansetter lokalt og har forankring på Tøyen og Grünerløkka i Oslo. Opptatt av å gi ungdom jobb og ansvar.

Juryens begrunnelse

Med bakgrunn fra BI og miljøarbeid på Torshov asylmottak gjør Hassan en viktig inkluderingsjobb med Ideelt Security – et sosialt entreprenørselskap som ansetter ungdom lokalt og har forankring på Tøyen og Grünerløkka. Målet er et tryggere nabolag for alle, og Hassan har egenskapene som skal til i denne viktige jobben.

A seat at the table. Ahmed Hassan rekrutterer lokalt, og er med sitt Ideelt Security blitt en viktig skikkelse på Tøyen og Grønland i Oslo.

Ballpark. Sosial entreprenør Ahmed Hassan har flere baller i luften, selv om det ikke virker slik her. Ved å gi folk ansvar og tillit bygger han og Ideelt Security noe nytt i dem.


Ballpark. Sosial entreprenør Ahmed Hassan har flere baller i luften, selv om det ikke virker slik her. Ved å gi folk ansvar og tillit bygger han og Ideelt Security noe nytt i dem.

krig og ferd. – Vi prøver å lære ungdom at så lenge du prøver, har du ikke  failet! sier Ahmed Hassan

Han er oppvokst like rundt hjørnet, i Norbygata på Grønland, kjenner området og fjesene her som sin egne khaki-bukselommer. Foreldrene kom fra Mogadishu, Somalia på slutten av 1980-tallet. Selv er det nærmeste han har vært Mombasa i Kenya, som med sine vakre strender kan minne om Mogadishus ødelagte prakt. 

Hassan gikk på Hersleb ungdomsskole, spilte fotball, hadde Kanye West på hodetelefonene, endte altså med økonomi- og revisorstudier, men ble vel så formet av sin jobb gjennom tre–fire år ved et nå nedlagt flyktningmottak. Beboerne var på korttidsopphold ved transittmottaket før de skulle plasseres videre, kom direkte fra krig og traumer rundt hele kloden.

– Som miljøarbeider er du helt avhengig av at folk du aldri har møtt før, fra fullstendig ulik bakgrunn, i livskrise, skal like deg, stole på deg, kjapt få et godt førsteinntrykk. Jeg lærte selvfølgelig mye om mennesker som står i ekstreme situasjoner, om hvordan vi alle bare prøver å skaffe oss gode liv.

Erfaringene tar han direkte med seg inn i sitt første hjertebarn, Ideelt Security, et trivselsvertskap etablert av Kissima Basse, som sysselsetter lokalt. Hassan har vært med fra den spede start

På plass var raskt kommunale oppdrag for Deichman Tøyen og Deichman Grünerløkka.

Bibliotekene hadde problemer med ungdomsgjenger som laget bråk og brukte lokalene som fritidsklubb til sjenanse for de andre brukerne.

– Det var en spesiell prosess. De problemene de hadde, kunne ikke løses av en vekter i uniform. Mye av ideene våre er blitt utviklet mens behovet for løsninger er helt prekære, så man har vært nødt til å forandre dem underveis, være fleksible. Vi gikk inn i de konkrete miljøene, fant lederskikkelsene, endte med å ansatte de! ler Hassan, forteller om en strategi som var sammenfallende med bibliotekenes visjoner om samhandling og som skapte fredelige, velfungerende bydelshus.

Store oppdrag for Mini-Øya, Områdeløft Grønland og Tøyen torg fulgte, de ble innstilt til årets sosiale entreprenør, etablerte den ytterligere korona-aktualiserte take out-tjenesten Tøyen Leverer, ble tatt opp av Impacts akseleratorprogram, og Hassan ble nominert til E24s kåring av ledertalenter (en nominasjon han, av grunner vi kommer tilbake til, avslo). Alt i løpet av et knapt år.

 – For meg handler dette om å forsøke å løse komplekse sosiale samfunnsproblemer ved å skape arbeidsplasser, ved å skape lønnsomhet og medvirkning i bydelen, sier han. 

– Dette er ungdom som rett og slett ikke får jobber der de får vist hvor gode de er, som blir uglesett, satt til for enkle oppgaver, eller bare neglisjert. Hos oss er holdningen omvendt: Har du lyst, har du lov til å vokse. Vi vil være en arbeidstreningsarena, en mestringsarena, et første steg ut i arbeidslivet.

Hassan ser ut blant den rødbrune teglsteinen som rammer inn hele Tøyen torg.

– Åtte av de vi har ansatt, er allerede videre i nye jobber. Det er ingenting som gleder meg mer. Det er drømmen bak hele prosjektet.

Fem kjappe 

Hvilken sak brenner du for?

– Jeg brenner for et inkluderende arbeidsliv hvor alle får like muligheter.

Hva vekket engasjementet ditt for det du driver med i dag?

– Mitt engasjement handler om at jeg liker å jobbe med mennesker.

 Hva er du mest stolt over å ha fått til så langt?

– Jeg er stolt over hvordan menneskene rundt meg har utviklet seg. Samt at vi er så åpne.

Når får du lyst til å gi opp?

– Hver gang vi når en milepæl. Blir egentlig mer motivert av motgang.

Hva var det siste du delte på sosiale medier, og hvorfor?

– Jeg deler alltid en morgenlåt på Insta-story. «Three Little Birds» av Bob Marley var den siste.

Man skaper ikke bånd til folk ved å legge ut noe på Instagram eller fremheve seg selv

AHMED HASSAN – sosial entreprenør

gateverdi. Ahmed Hassan trasker under lønnetrærne som nærmest lager en allé av Jens Bjelkes gate ved gamle Halal Tøyen Burger på hjørnet. Denne ruten går han omtrent daglig. Mellom Deichman Grünerløkka, sine gamle skoler, og kontoret på Tøyen i samme gård som Aktivitetshuset K1 og Tøyen Frivilligsentral.

Han hilser på folk med albuen, er blitt litt løsere i steget her ute på gateplan.

– Det viktigste vi har lært er at man må forstå mennesker som helhet, ikke som små enkeltgrupper. De vil bare ha en jobb! Og snakk til folk som du vil bli snakket til selv.

Arbeidsstyrken og ledelsen i Ideelt Security er mildt sagt flerkulturell.

– Det er en stor styrke at vi har krysskulturell kompetanse. Vi forstår oss på de vi jobber med, sier Hassan.

I et revet butikklokale like utenfor muren ved Oslo kretsfengsel, står således Hassans samarbeidspartner, Vidar Singh (44) og pusser opp nye kontorer med noen av Hassans ansatte. Singh er tidligere reklametopp, oppvokst rett rundt hjørnet i Håkons gate, av indisk bakgrunn, men måtte snakke berbisk med mødrene til kompisene i oppveksten.

– Det nytter ikke sitte på et kontor i Bygdøy allé om du vil bidra her, sier den tidligere kreative lederen i Geelmuyden Kiese bak en støvmaske, mener bydelen hadde akkurat de samme problemene for 30 år siden:

– Hassan har en ekstrem nærhet til gaten, til folkene her, et vanvittig nettverk av fattig og rik. Jeg blir mer en gammel onkel, ler han.

Da Singh nylig ville legge ut et bilde av en svær jobbende og blid Ideelt-gjeng på Instagram, sa Hassan nei.

– Nei, da får jeg sånn: «Dette er faen ikke oss!» Jeg gjør det motsatte av alle andre sånn sett. Vi skal ikke drive og vise frem alt vi gjør, gi det berettigelse.

Fem kjappe 

Hvilken sak brenner du for?

– Jeg brenner for et inkluderende arbeidsliv hvor alle får like muligheter.

Hva vekket engasjementet ditt for det du driver med i dag?

– Mitt engasjement handler om at jeg liker å jobbe med mennesker.

 Hva er du mest stolt over å ha fått til så langt?

– Jeg er stolt over hvordan menneskene rundt meg har utviklet seg. Samt at vi er så åpne.

Når får du lyst til å gi opp?

– Hver gang vi når en milepæl. Blir egentlig mer motivert av motgang.

Hva var det siste du delte på sosiale medier, og hvorfor?

– Jeg deler alltid en morgenlåt på Insta-story. «Three Little Birds» av Bob Marley var den siste.

egeninnsats. Det var av samme grunn Hassan sa nei til E24. Og nøye vurderte dette.

– Du hører lite fra oss. Man skaper ikke bånd til folk ved å legge ut noe på Instagram eller fremheve seg selv. Vi vil at ungdommene skal rekruttere hverandre, det er da man får et ekte forhold til folk. Vi har ikke engang lagt opp en nettside; det er absolutt ikke vanskelig å få jobb hos oss, men vi vil at ungdommene skal oppsøke oss, gjøre en innsats selv.

Ahmed Hassan og partnerne går likevel svangre med en mulig digital plattform til arbeidstrening og ikke minst oppfølging av ungdom. De har planer og ambisjoner om å satse stort, bredt, nøyer seg ikke med en 10–20 ungdommer her og der. Behovet har meldt seg ytterligere under pandemien.

– Ja, det er klart det er en del folk jeg gjerne skulle hatt bedre koll på hva driver med akkurat nå. Folk som var på vei til å få til noe, sier han.

– Hvordan arter forandringen hos enkeltpersoner seg?

– Det er en helt fantastisk utvikling blant unge når de får en jobb, et ansvar. De får en helt annen selvtillit, sier Hassan.

– Det begynner nederst først, med kulere sneakers, ler han:

– … og så følger hodet etter!

D2 vil hver uke fremover presentere de 30 juryen har valgt ut. Til høsten vil juryen sammen med leserne kåre «Årets Ledestjerne».

Ledestjerner 2020


Øvrige
Ledestjerner


D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom 2020 30 under 30* som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

* Kan fylle 30 i 2020

Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, kåret 30 ledestjerner.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells og Coop, samt kunnskapspartnerne Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Ungt Entreprenørskap.

Bendik Walderhaug

Matredderen

Daniel Elhoumsi

Kokken som vil gi deg alt han har

Hulda Holtvedt

Misunnelig på alvoret koronakrisen har fått

Ida Hatlebrekke

Bærekraftsjefen som er lei av «bærekraft»

Niels Nielsen

Huset med det rare i

Solveig Engebretsen

Korona-jegeren

Ingrid Bergtun

Fra hobby til lobby

Sigrun Stenseth

Vil bryte ned tabuer om kvinnekroppen

Cecilie Kjeldsberg

Hun vil gi kvinner kontroll over egne penger og eget liv

Kjølv Egeland

– Hvis det går skikkelig galt, er det totalt game over

Marte Olsen

Opphengt i grønne saker

Ahmed Hassan

Syssel-mannen på Grønland

Sunniva Høiskar

Hun vil beskytte forfulgte studenter

Ella Fyhn

Hun tok Metoo-oppgjøret inn i skolegården

Mats Grimsæth

Livredderen

Kjell-Christian Krohn Dahle

Den unge mannen og havet

Silje Skjelsvik

Gründerens masterplan

Ida Frisch

Ut i naturen

Helleik Syse

Ga opp oljedrømmen for å gi Norge en grønnere fremtid

Gisle Agledahl

Ugbad Musti

Mustis kamp mot tabuer

Sondre Justad

Martin Helseth

Marianne Knudsen

Davor Poljcic

Frøya Thue & Frida Breivik

Hedda Gjone

Ceval Omar