tekst Ingrid Røise KIelland foto Nils Vik
Ledestjerner Ingeniør Davor Poljcic dyrker mat i en kjeller og sykler den rundt til Trondheims restauranter – eller så dyrker han plantene inne på restaurantene.
Davor dyrker mat inne på restauranter
Ledestjerner Ingeniør Davor Poljcic dyrker mat i en kjeller og sykler den rundt til Trondheims restauranter – eller så dyrker han plantene inne på restaurantene.
Davor dyrker mat inne på restauranter
tekst Ingrid Røise Kielland foto Nils Vik
– Hvordan jeg kom på det?
Davor Poljcic (30) tenker seg om. Han gjør ofte det, der han sitter i solen en tidlig høstdag, utenfor en pizzarestaurant i Trondheim. Der inne dyrker han basilikumplanter, og han har akkurat vært og sett til dem. De strutter av lysegrønn kraft, uten de gråsvarte bladene som basilikumplanter ofte er belemret med.
– Jeg er maskiningeniør, men ble permittert under oljekrisen for noen år siden. Da begynte jeg å tenke på bærekraft, og at jeg hadde lyst til å drive med noe selv. Jeg tenkte: «Hva er det vi alle trenger?» forteller Poljcic.
svaret var mat. Men fordi Poljcic er så glad i å bygge, og i å finne nye løsninger generelt, falt valget hans på hydroponi – altså å dyrke i næringsrikt vann i stedet for jord. Det er en dyrkingsmetode i rivende teknologisk utvikling, og passer godt til urban dyrking: lite søl og hurtig vekst, og uten at solens stråler trengs.
For å få dyrkingen mer bærekraftig, tenkte han det beste måtte være å dyrke maten i nærheten av der den spises – som i restauranter. Han kaller det «ureist mat», og dyrker nå mikrogrønt og urter i en rekke av Trondheims restauranter. For restaurantene som ikke har plass til plantene, har han også et underjordisk gartneri i byens sentrum.
– Det er haugevis med tomme kjellere. Vi fant en som har stått ubrukt i mange år og begynte å dyrke der, sier han.
– Da kom sykkelen inn i bildet, en fin måte å gjøre også den maten ureist på.
Davor Poljcic
Maskiningeniør og gründer av Plant Tech
Født i 1990, i Sarajevo.
Selskapet produserer mikrogrønt til restauranter i Trondheim, og leverer ureist mat: enten ved å dyrke hos sluttforbrukeren eller ved å levere produktene på sykkel – uten utslipp.
Plant Tech leverer også egenproduserte led-lys og annet utstyr, og kurser folk i hvordan dyrke selv.
—
Juryens begrunnelse
Poljcic dyrker bærekraftig mat til restauranter fra et underjordisk gartneri i Trondheim. I tillegg hjelper han restauranter å dyrke selv – og fremmer «ureist» mat. Han har talent for å få en grønn bedrift opp å stå, og Plant Tech samarbeider med både 6AM Accelerator, Innovasjon Norge og Trøndelag fylkeskommune. Juryen setter også pris på at han går, eller snarere sykler, den ekstra milen: Han leverer selv urter og microgreens til restauranter på sykkel.
Ureist mat. Davor Poljcic står inne hos en god avling basilikum, i restauranten Una Pizzeria og Bar i Trondheim. Den dyrkes hydroponisk, og sørger for at restauranten alltid har friske urter - helt uten utslipp fra transport. Gründeren kaller det ureist mat.
Sykkelbud. Davor Poljcic utenfor bygningen som huser Plant Techs underjordiske gartneri i Trondheim. Der dyrker han hydroponisk, med egenproduserte LED-lys, noe som gjør at dagslys er overflødig.
artig mat. Det er bare to år siden Poljcic etablerte selskapet Plant Tech, men han har allerede én ansatt – i tillegg til seg selv, og i august var omsetningen oppe i rundt 200.000 kroner. Målet er å skaffe Trondheims restauranter, som har vært i rivende utvikling de seneste årene, mat som ellers må importeres.
– Karse er mest populært. En av grunnene til at vi satser på mikrogrønt, er at Norge importerer store mengder av det fra Nederland, forteller Poljcic.
Mikrogrønt er alle typer nyttevekster som er høstet i en tidlig fase. Plant Tech dyrker spirer av blant annet rucola, reddik og erter.
Han tilbyr en smaksprøve av en potte med ertespirer, som han har et brett av i transportsykkelen sin. Den er herlig knasende og frisk, han spør om vi kjenner den nøttaktige smaken.
– Det er jo så mye artige ting vi selger, sier han.
– Er du opptatt av matlaging?
– Nei, jeg har ikke tid. Men jeg kjenner mange kokker som er det, sier han, og forteller om tett samarbeid med restauranten To rom og kjøkken, som i likhet med mange andre spisesteder er opptatt av lokal mat.
– Jeg gir dem ofte noe nytt, og enten sier de: «Å, faen dette er bra.» Eller de sier: «Kanskje jeg kan bruke det.»
Når sistnevnte skjer, skjønner Poljcic at planten ikke har truffet planken.
gjøre selv. Han flyktet som liten med foreldrene fra et krigsherjet Sarajevo. Det første minnet han har er fra et tog, og at de var på vei bort. I Trondheim startet faren bilverksted, og der likte lille Davor seg. Han ser ikke bort fra at gleden ved å bygge og forstå teknikk begynte der.
På Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) studerte han for å bli maskiningeniør, og spesialiserte seg i drift og vedlikehold. Og kanskje var det der interessen for bærekraft egentlig startet, lurer han, i tanken om vedlikehold, få ting til å fungere og vare lenge.
– Jeg har alltid hatt en drøm om å lage ting, og utvikle ting, forteller Poljcic.
Han utvikler allerede egne led-vekstlys i fullspektrum, som er nødvendig for å gjøre urban dyrking lønnsomt. Og som kan i tillegg bidra til å redusere strømforbruket og el-avfallet drastisk i dagens drivhus.
– I slutten av uken får jeg en robot-arm, forteller han.
– Den skal hjelpe oss med såing og pakking.
Fem kjappe
Hva vekket engasjementet ditt for det du driver med?
Jeg ble lei av at salaten min ble dårlig i kjøleskapet hele tiden, jeg fant ut at det var bedre å ha en salatplante hjemme, så jeg bare kunne ta noen blader når jeg trenger det.
Hvilket råd vil du gi til andre unge som vil gjøre en forskjell?
Ikke vær redd for å gjennomføre ideene dine, og ikke si at du ikke kan. Lær deg heller mens du holder på.
Hvem er ditt viktigste forbilde?
Nikola Tesla. Han jobbet veldig hardt for å skape fremtiden. Han fikk utviklet mye med fantasien sin, og lot ikke andre personer som ikke hadde tillit til ideene hans, stoppe ham. Blant annet utviklet han induksjonsmotoren, det er en elektrisk motor som brukes i for eksempel dagens elbiler.
Hva er du mest stolt av å ha fått til så langt?
Det er vel å ha klart å skape et selskap som produserer mat lokalt, og leverer på sykkel.
Hva snakker vi for mye om, og hva snakker vi for lite om?
Vi snakker for mye om oljebransjen, og for lite om urban dyrking.
Sykkelbud. Davor Poljcic utenfor bygningen som huser Plant Techs underjordiske gartneri i Trondheim. Der dyrker han hydroponisk, med egenproduserte LED-lys, noe som gjør at dagslys er overflødig.
Problemet med den gamle generasjonen er at fantasien deres er litt mer begrenset
Davor Poljcic – gründer
Nylig fikk Plant Tech midler av Innovasjon Norge til å utvikle teknologi som kan automatisere en del av arbeidet.
– Pilotprosjektet skal forberede oss til å utvikle Norges mest automatiserte storskala matproduksjon.
Han har ambisjonene klare, han skal dyrke mer, og også utvide repertoaret til grønnsaker, frukter og sopp.
– Vi skal dyrke i ekstreme høyder, noe ingen andre i Norge har gjort. Vi kommer til å være avhengig av høytløftende trucker, sier han lurt.
– Sånt er du glad i?
– Hehe, ja. Men dette kan jeg ikke si så mye om, sier han, forteller at han også er avhengig av mer takhøyde enn den som finnes i det underjordiske han allerede bruker.
Flere land har kommet langt på hydroponisk dyrking, som Nederland og Japan. Mye teknologi finnes.
– Men vil liker å bygge ting selv. Fordi det er moro, og fordi kompetansen er viktig.
Det er ikke så bærekraftig at all kompetansen kommer fra utlandet.
Sykkelbudet. Som gründere flest, har Davor Poljcic mange roller. En av dem er å frakte mikrogrønt rundt til restauranter i Trondheim.
Hydroponisk dyrking
Å dyrke i næringsrikt vann i stedet for jord
Fra gresk: Hydro betyr vann, og ponos betyr arbeid.
Plantene står i næringsrikt vann, i tillegg til et eller annet som gir feste til røttene. Plant Tech bruker ofte kokos-skall, steinull er også vanlig.
Fordi røttene ikke må jobbe med å spre røttene i jorden, går mer av energien ut i selve planten, som vokser raskere. I tillegg vil røttene ha lett tilgang til næringen i vannet.
Utvikling av led-lys med fullspektrum gjør at hydroponisk dyrking nå er blitt mye mer effektivt.
Gartneren. Poljcic har fått tilskudd til å utvikle automatisering av den hydroponiske dyrkingen, sånn at han ikke trenger se til plantene så ofte selv.
Kontrollert miljø. Fordelen med hydroponisk dyrking er mange, blant annet at plantene får næringen flytende sånn at røttene trenger ikke jobbe så hardt. Plantene vokser dermed raskere.
Medsammensvorne. Plant Tech har nå to ansatte, i tillegg til Davor Poljcic (til høyre ), er også økonomisjef Thomas Sakshaug med på laget. De er veldig fornøyde med ertespirene sine, knasende, med lett nøtteaktig smak.
begrenset. – Kan du skaffe oss et chili-tre, spør Monica Simoes (38), servitør og urteansvarlig ved Una Pizzeria og Bar, som allerede har inngangspartiet fylt av basilikum, dekorativt og trygt plassert bak glassvegger.
Poljcic smiler, sier at det skal han få til.
Han tror urban dyrking og hydroponi vil bli viktig i fremtidens Norge.
– Jeg tror det blir veldig viktig på grunn av klimaendringene, som fører til at vi mister en del av matproduksjonen, det er enten for varmt eller for kaldt.
Poljcic kan bli sliten av at den grønne omstillingen går sakte, at så mye handler om lønnsomhet her og nå.
– Basilikum importert fra Israel har billigere kilopris enn vår. Men vi kan konkurrere hvis vi får mer automasjon, sier Poljcic.
Han er overbevist om at unge gründere har en viktig rolle i det å løse klimakrisen.
– Jeg tror de er viktigst. Det er de som tenker nytt. Problemet med den gamle generasjonen er at fantasien deres er litt mer begrenset, de er vokst opp i en tid da teknologien var begrenset. Nyere generasjoner ser mer muligheter med tanke på at teknologien utvikler seg raskt, forteller Poljcic.
– Det er egentlig bare fantasien som begrenser mulighetene.
D2 vil hver uke fremover presentere de 30 juryen har valgt ut. Til høsten vil juryen sammen med leserne kåre «Årets Ledestjerne».
Ledestjerner 2020
Øvrige
Ledestjerner
D2 og Dagens Næringsliv presenterer gjennom 2020 30 under 30* som vil gjøre verden mer bærekraftig, gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.
* Kan fylle 30 i 2020
Kåringen er basert på at leserne nominerer sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, kåret 30 ledestjerner.
Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells og Coop, samt kunnskapspartnerne Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Ungt Entreprenørskap.
Bendik Walderhaug
Matredderen
Daniel Elhoumsi
Kokken som vil gi deg alt han har
Hulda Holtvedt
Misunnelig på alvoret koronakrisen har fått
Ida Hatlebrekke
Bærekraftsjefen som er lei av «bærekraft»
Niels Nielsen
Huset med det rare i
Solveig Engebretsen
Korona-jegeren
Ingrid Bergtun
Fra hobby til lobby
Sigrun Stenseth
Vil bryte ned tabuer om kvinnekroppen
Cecilie Kjeldsberg
Hun vil gi kvinner kontroll over egne penger og eget liv
Kjølv Egeland
– Hvis det går skikkelig galt, er det totalt game over
Marte Olsen
Opphengt i grønne saker
Ahmed Hassan
Syssel-mannen på Grønland
Sunniva Høiskar
Hun vil beskytte forfulgte studenter
Ella Fyhn
Hun tok Metoo-oppgjøret inn i skolegården
Mats Grimsæth
Livredderen
Kjell-Christian Krohn Dahle
Den unge mannen og havet
Silje Skjelsvik
Gründerens masterplan
Ida Frisch
Ut i naturen
Helleik Syse
Ga opp oljedrømmen for å gi Norge en grønnere fremtid
Gisle Agledahl
Ugbad Musti
Mustis kamp mot tabuer