Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Trøstemat

Trøstemat: Croque Monsieur

Slik lager du croque monsieur

-
+

Croque Monsieur

  • 8 stk skiver landbrød eller annet brød
  • 4 stk skiver kokt skinke
  • Mournaysaus:
  • 50 g smør
  • 50 g hvetemel
  • 5 dl varm melk
  • 100 g revet ost, helst gruyère
  • 2 stk eggeplommer
  • salt og pepper

Salat og vinaigrette

  • grønn salat etter smak
  • 1.5 ss dijonsennep
  • 1 ss sherryeddikk
  • 2 dl soyaolje
  • salt og pepper
  • 1 ss sjalottløk, finhakket
  • 1 ss gressløk, finhakket

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 250 grader.
  2. Smelt smør i en kjele. Ta kjelen av varmen. Rør inn hvetemelet i smøret, hell over den varme melken, og rør godt. Sett kjelen tilbake på platen, og rør til det koker opp. La sausen koke i 3-5 minutter. Rør hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Trekk kjelen av varmen. Ha i revet ost. Pisk så inn eggeplommene. Rør i sausen mens den varmes et par minutter. Sausen må ikke koke.
  3. Legg fire skiver landbrød på en stekeplate, eller i en ildfast form. Ha på en skinkeskive og litt av sausen, legg en brødskive oppå, og fordel resten av sausen over.
  4. Stek på 250 grader til de har fått en gyllen farge, ca. 10-15 minutter.
  5. Server gjerne en grønn salat ved siden av, med fransk vinaigrette.

Vinaigrette:

  1. Rør sammen sennep og eddik. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du visper kraftig. Smak til med salt og pepper. Rør inn gressløk og sjalottløk rett før servering.
  2. Vend inn i den grønne salaten ved servering.