Croque Monsieur
- 8 stk skiver landbrød eller annet brød
- 4 stk skiver kokt skinke
- Mournaysaus:
- 50 g smør
- 50 g hvetemel
- 5 dl varm melk
- 100 g revet ost, helst gruyère
- 2 stk eggeplommer
- salt og pepper
Salat og vinaigrette
- grønn salat etter smak
- 1.5 ss dijonsennep
- 1 ss sherryeddikk
- 2 dl soyaolje
- salt og pepper
- 1 ss sjalottløk, finhakket
- 1 ss gressløk, finhakket
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 250 grader.
- Smelt smør i en kjele. Ta kjelen av varmen. Rør inn hvetemelet i smøret, hell over den varme melken, og rør godt. Sett kjelen tilbake på platen, og rør til det koker opp. La sausen koke i 3-5 minutter. Rør hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Trekk kjelen av varmen. Ha i revet ost. Pisk så inn eggeplommene. Rør i sausen mens den varmes et par minutter. Sausen må ikke koke.
- Legg fire skiver landbrød på en stekeplate, eller i en ildfast form. Ha på en skinkeskive og litt av sausen, legg en brødskive oppå, og fordel resten av sausen over.
- Stek på 250 grader til de har fått en gyllen farge, ca. 10-15 minutter.
- Server gjerne en grønn salat ved siden av, med fransk vinaigrette.
Vinaigrette:
- Rør sammen sennep og eddik. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du visper kraftig. Smak til med salt og pepper. Rør inn gressløk og sjalottløk rett før servering.
- Vend inn i den grønne salaten ved servering.