Rune Rake (60)   bruker alt han tjener på mat og vin.
Vi ble med på hans 92. besøk på Maaemo.

tekst  Nils Anker foto  Sigurd Fandango

12. August 2022 - Oslo

70

Ved en nokså unnselig dør nedi Bjørvika står en godt voksen mann og holder den opp. Han er høy og robust, iført praktiske sko, er også blitt påtvunget en blazer av fotografen.

Det er ikke alle forunt å entre den døren han nå holder opp. Bak den befinner det seg ting de færreste av dem som haster forbi her noensinne vil befatte seg med. Noen få heldige vil kanskje komme inn her et par ganger i livet. Vente. Spare. Glede seg. Ankomme i andakt, nesten hviske til hverandre før alkoholen får feste.

Gjengen mannen nå muntert viser inn, består nettopp av et par slike storøyde på førstereis, men også av noen mer viderekomne, noen besatte, noen medavhengige som aner hva de har i vente. Å spise på norsk gastronomis definitive flaggskip vil for to personer lett overskride 13.000 kroner. Et par av disse skikkelsene har flere besøk bak seg.

De overgår ikke han i dette selskapet som nå holder døren. Rune Rake (60) trer i kveld over dørstokken på Maaemo for sitt livs 92. besøk.

Vi går inn i det nesten katedralske halvmørket.

– Det er jo egentlig ikke så mye, sier Rake.

– Det finnes spisesteder jeg har vært på flere ganger i løpet av ett eneste år.