Oisann. Der satt den. Det har vært en varslet krise, det har dratt seg til, vi har med åpne øyne hatt kursen rett mot fjellveggen, men det er først denne høsten – mot et bakteppe av verdenskatastrofe – det for alvor har smelt i folks liv. Klubbkassen er tom, festen er over, yachten har ikke bensin.
Heldigvis definerer ikke konsumet ditt, smaken din, tingene dine, hvem du er.
Det er på tide å kutte til benet, slutte med ting, forenkle. Kanskje kommer vi ut på andre siden som litt bedre folk.
Her er 42 tips til en nedskalert tilværelse.
T
Redaksjonen
F
sigurd fandango
17. november 2023
Smak Oslo er blitt en restaurantby i verdensklasse.
Her er 25 favoritter DNs matanmeldere ikke klarer å glemme.
➔ Nektar vinbar
Fredensborgveien 42
❶ Penger er ikke alt
Dette er naturligvis en sannhet med modifikasjoner, særlig om du ligger våken med bekymringer om permittering, kemner, utleggsforretninger og tap av primærbolig. Penger er mye rart, å ha nok av dem er først og fremst godt for nervene.
Men likevel: Er det ikke ørlite deilig med en pause fra forbrukskjøret; ta en potet, en tur i skogen? Som den amerikanske humoristen og journalisten Robert Quillen skrev allerede i 1928: Vi kjøper ting vi ikke trenger med penger vi ikke har for å imponere mennesker vi ikke liker.
➔ The Golden Chimp
Heimdalsgata 37
❷ Harryhandel er ikke harry
Ja vel, så kan du risikere å se vandrende livsstilssykdommer laste bilen full av sidefriserte unger og kassevis med varer som neppe hjelper noen av dem, før de smeller dørene igjen, de voksne fyrer opp en nyervervet e-sigarett blant barnesetene der inne. Så durer de hjem til moderlandet og ytterligere inntak av vanninnpumpede kylling-nuggets, skyllet ned med søtningsstoffet aspartam og smågodt stinn av pigmentgivende titandioksid laget av stein.
Men harry? Aldeles ikke. Å ta turen over grensen er snarere blitt en dyd av nødvendighet, en berettiget protest mot norske dagligvarebaroners gigantoverskudd, hvis prisvekst langt overgår inflasjonstallene.