1.

Et reisebrev
fra Qatar

1.

Et reisebrev
fra Qatar

Du finner ikke denne kampen på Youtube, men kanskje kan det være naturlig å begynne med å dvele litt ved den likevel: 30. mars 1993 møtte Norges herrelandslag Qatar til privatlandskamp på Khalifa International Stadium i hovedstaden Doha.  Norge vant 6-1, Jan Åge Fjørtoft scoret hattrick og Jahn Ivar «Mini» Jakobsen avsluttet målfesten med en saltofeiring, eller «araber flikk flakk-flakk», som det het i VGs overskrift dagen etter. «Og aldri har en skarve sportsmedarbeider fra Norge hatt lignende arbeidsforhold. Det var gull og krystall i alle retninger, og rett utenfor ventet Mercedeser så nye og dyre og speilblanke at det gjorde vondt i øya», skrev daværende VG-kommentator Truls Dæhli. «Bortekamper mot Qatar bør bli en årlig tradisjon.»

Sports uniform, Chin, Jersey, Sleeve, Smile, Collar
Sports uniform, Face, Shorts, Soccer, Jersey, Cleat, Sock, Player, Thigh
Sports uniform, Chin, Smile, Jersey, Collar, Sportswear

Foto: Tor Richardsen/NTB/Allstar Picture Library Ltd

2.

En reportasjebok
fra Qatar 

2.

En reportasjebok
fra Qatar 

Norsk rikspresse var lenge ikke alene om å bli blendet av Qatar, heller. Les «When Friday Comes» (2008), debutboken til den britiske globetrotteren James Montague, som senere ble gjenutgitt med undertittelen «Football, War & Revolution in the Middle East», for en dypere forståelse av hvorfor feterte fotballstjerner liker seg der. 

Da reportasjejournalisten Montague besøker Doha, i januar 2005, spiller Josep «Pep» Guardiola i den qatarske ligaen, i likhet med tidligere VM-profiler som Marcel Desailly og Gabriel Batistuta, samtidig som Diego Maradona og Pelé kaster glans over et nytt sportsakademi, hvor Maradona takler en tiåring i en oppvisningskamp. 

Montague møter også nederlandske Ronald De Boer, som i likhet med tvillingbroren Frank avsluttet spillerkarrieren i Qatar. «Det er noen flotte golfbaner her og jeg spiller med Batistuta, Guardiola og broren min hver eneste uke», forteller Ronald De Boer. «Du føler deg trygg i landet og det er ikke noe press. Avisene er ikke etter deg hver eneste dag. Og uansett, det er på arabisk, så du kan ikke lese hva det står!»

Foto: Frank Coppi/Popperfoto/Getty Images