Som i Norge forsøker også regjeringen i Danmark å effektivisere offentlig sektor.

Fra i år kan 185.000 statsansatte lærere, politi og embedsmenn i Danmark møte en ny ledelsesstil der arbeidsprestasjonene blir hyppig målt og veid, skriver finans.dk.

Systematiserte og stadardiserte resultatmålinger og rapporter, mer prestasjonsledelse og prestasjonslønn er blant ingrediensene i en ny modell for god arbeidsgiveradferd i staten som den danske Moderniseringsstyrelsen og konsulentselskapet McKinsey står bak.

De varslede endringene får flere av de statsansattes fagorganisasjoner til å se rødt.

- Det er kontroll, kontroll, kontroll. Og ikke tillit. Det går fullstendig i motsatt retning av moderne ledelse. Det målbare er interessant, mens det ikke-målbare er uinteressant. Det er skremmende, sier Claus Oxfeldt, formann for Politiforbundets 12.000 medlemmer, til avisen.

- Helt sentralt

Danmarks finansminister Bjarne Corydon er udelt positiv til endringene som skal sikre at man får mest mulig velferd for pengene:

- Jeg har ingen problemer med å stå i spissen for en offentlig sektor der vi får mer fokus på om vi rent faktisk leverer varene til innbyggerne. Det synes jeg er helt sentralt i kampen for et godt og velfungerende velferdssamfunn.

Professor i politikk og institusjoner, Jacob Torfing fra Universitetet i Roskilde, er ikke like overbevist om at resultatmålinger og prestasjonsledelse er den riktige veien å gå.

- Vi skal absolutt ha mer for pengene i offentlig sektor, men middelet er ikke mer kontroll som gjør folk demotiverte, sier han til finans.dk.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Skillet mellom fattig og rik øker i Danmark

 
250.000 dansker kan bli ruinert ved sykdom