- Det er svært vanskelig å beskytte seg mot DDoS-angrep, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).
Denne uken ble en rekke store banker, teleselskaper og flyselskapers nettjenester slått ut av et massivt dataangrep (se faktabokser).
Torsdag ble en 17 år gammel gutt pågrepet og avhørt av Kripos og lokale politistyrker. Han innrømmet skyld i saken.
- Langvarige og store angrep
- Om mange nok mobiliseres, og bruker store botnets, kan bedrifter og selskaper uansett størrelse bli utsatt for langvarige og store angrep. Får du et større botnet mot deg er du hjelpesløs, sier han.
Slike dataangrep styres gjerne fra en eller flere personer som kontrollerer nettverk av infiserte datamaskiner til å overbelaste kapasiteten til nettsteder. På teknisk språk kalles angrepene DDoS-angrep eller tjenestenektangrep, og nettverkene av infiserte maskiner kalles botnets.
- DDoS-angrep kan gjennomføres av nesten hvem som helst, og er et fattigmannsvåpen for å drive «hacktivisme», eller nettaktivisme. Slike angrep er sabotasje, og vi kommer til å se mer av det i fremtiden, opplyser Sandland.
Om angriperne bruker botnets med norske datamaskiner, vil dataangrepene være langt vanskeligere å bekjempe enn hvis det tas i bruk utenlandske botnets, forklarer han videre.
- Det viktigste vi selv kan gjøre for å forhindre at våre datamaskiner brukes i slike dataangrep er å sørge for at vi alltid har oppdatert programvare, og installerer gode virusprogrammer.
Telenor: Alvorlig hendelse
Telenor var en av aktørene som ble angrepet tirsdag, og mener slike trusler utgjør et stort samfunnsproblem:
- Det er bra at politiet har pågrepet en mistenkt. Vi avventer politiets etterforskning, og det er for tidlig å si noe om hvordan dette angrepet ble iverksatt. Men hvis en 17 åring kan gjøre dette, hva kan ikke en gruppe, organisasjon eller nasjon gjøre med et kvantesprang av ressurser? spør administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.
I kjølvannet av angrepene har det vært vanskelig å slå fast hvem som står bak. I avhør har den mistenkte 17-åringen selv hevder å ha jobbet alene. Samtidig har flere saker fremhevet muligheten for at flere personer med tilknytning til hackermiljøer har vært involvert.
Les sakene her:
Slik fungerer Anonymous-gruppen som angrep Norge
Slik varslet han dataangrepene
- Dette var en alvorlig hendelse, uavhengig av hvem som står bak, fastslår Svendsen.
Norges Bank: Vi har lært
Ledelsen i Norges Bank hadde fredag ettermiddag et evalueringsmøte om dataangrepene, som var første gang i historien at et dataangrep har klart å ta ned sentralbankens nettsider.
Norges Bank bekrefter: Dette har ingen klart før
- Norges Bank har tatt lærdom av dette. Vi har allerede tatt grep for å bedre ikt-sikkerheten som en reaksjon på angrepene, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank.
Sentralbanken ser på dette som en økende utfordring:
- Vi kan alltid bli bedre, og vi kommer til å arbeide kontinuerlig med dette i fremtiden, sier Wålen.
Les også på DN.no:
- Tikket inn 15 mill. på konto
Aker Solutions tar milliardnedskrivning
Høyrisikofest for Celina Midelfart (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.