Aktivister: Hvert år får en liten håndfull aktivister lov til å arrangere en bitte liten demonstrasjon i Davos. Det viser at World Economic Forum er åpen for det meste - også kritiske stemmer. Men i fjor greide tre jenter å ta seg inn uten klær.
Brodd: Fortau og veier er snø- og islagte i Davos. Brodder er et must under glatte sko. Derfor isbrodder ut ved døra, hver gang du forlater senteret.
Casino: Roulette og black jack tilbys i et lokale vegg i vegg med Piano Bar. Sjefen for ett av verdens største energiselskaper måtte melde pass i døra i mangel på id- papirer i fjor. Konferansedeltagere flest våger seg først inn hit når promillen har tatt kontrollen.
Davos: Tettstedet er et usannsynlig sted å velge når man skal samle hele verdens maktelite i januar. Men kulden gjør at folk holder seg inne og snakker sammen. Utilgjengeligheten gjør at man ikke kan stikke av, sånn helt uten videre.
Egalitært: Alle må stå i kø i Davos, enten det er på vei inn i konferansesenteret, eller til garderoben. Slik ender man plutselig opp i jakkekø med Gordon Brown.
Fondue: Den intense lukten av smeltet ost fra flere titalls kjeler i ett og samme rom er sjarmerende de første tre minuttene. Den sveitsiske nasjonalretten blir stort sett bare servert på mottagelser for journalister Ð og når norske delegater møtes til sitt årlige vorspiel.
Gates: Microsoft-gründer Bill Gates donerte formuen sin til veldedige formål, og bruker Davos til å be andre statsledere om å bidra til å bekjempe fattigdom, sykdom og nød.
Helikopter: Davos er et øde og forlatt sted. For å komme hit må man kjøre over to timer med bil eller tog fra Zürich Ð eller betale 60.000 kroner for et helikopter. Mange velger det siste.
Igwel: Det offisielle programmet i Davos er et skalkeskjul for de virkelig interessante møtene. Igwel - informal gatherings of world economic leaders - er betegnelsen på møtene der det egentlig skjer.
Journalister: 250 av dem er akkrediterte til Davos og må prioritere brutalt mellom statsledere og næringslivstopper. Under et intervju med Finlands europaminister kan man plutselig ende opp i en diskusjon om EUs fremtid med Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Nederlands statsminister Mark Rutte - mens George Soros rusler forbi og Mario Monti bestiller en kaffe i baren.
Kongresszentrum: Et bygg fra 70-tallet i Davos som har gått gjennom en serie oppgraderinger. Det er her det offisielle programmet gjennomføres fra 09.00 til 18 hver dag.
Lagarde: IMF-sjef Christine Lagarde var dronningen av Davo i 2013, og kommer tilbake i år. Smilende, sprudlende og opplagt - tross flere titalls møter. Holdt åpningstalen i fjor, og overskygget fullstendig den eneste tittelutfordreren - Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Merkel forsvant omtrent før hun kom. I år kommer hun ikke i det hele tatt.
Merkevarebygging: Knapt et bilde sendes ut fra Davos uten at logoen til World Economic Forum er synlig i bakgrunnen. I hovedsalen alene er det hengt opp 96 logoplakater. Og akkrediterte journalister har strengt tatt lovet å aldri skrive en sak fra Davos uten å nevne navnet på organisasjonen.
Nål: Stein Erik Hagen har fått den, sammen med andre som har deltatt i Davos minst ti år. Den lille nålen gir økt status, og er en garanti for at man blir invitert igjen neste år.
Overnatting: De heldige bor i Davos. De uheldige i nabobyene Klosters og Chur. En natt på et trestjerners hotell i Davos koster inntil 4000 kroner natten, med en minimumsbestilling på fem netter.
Pianobar: Stedet alle møtes etter midnatt, inkludert kronprinser og kronprinsesser, statsledere, festglade statsråder og en norsk diplomat som pent ba om å slippe og bli nevnt med navn. Pianisten er den samme hvert år: Kanadiske Barry Colson. Han spiller også ofte i Norge.
Quest: Verdens mest energiske programleder, CNNs Richard Quest, er til stedet over alt og hele tiden i Davos.
Restauranter: Få andre steder i verden får man så flotte og nytrykte menyer som i Davos. Restaurantene har oppgradert både mat og priser, før verdenseliten kommer til byen.
Schwab: Grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab, er en økonom med mastergrad i ledelse. Det hele startet med noen samtaler rundt peisen i Davos i 1971. I år samlet han 2500 delegater.
Trofekoner: Betegnelse som treffer enkelte av kvinnene som fyller opp seminarer om miljøvern, likestilling, kunst og kultur.
Unge globale ledere: En gruppe unge voksne som pekes ut av arrangøren fordi de er unge og lovende. I fjor diskuterte de blant annet om de er født sånn eller blitt sånn - gode ledere altså, med kronprins Haakon i panelet.
VIP: Statusen man får når man har betalt minst tre millioner i påmeldingsavgift. Det sikrer tilgang til lukkede møter, gode hotellrom og en eget vip-lounge som er stengt for resten av delegatene.
Walkietalkie: Når 2600 delegater med skilt på brystkassa alle kan gå mer eller mindre fritt rundt inne på konferansesenteret må sikkerhetsvaktene kommunisere. Mange har propper i ørene. Noen kommer med mer gammeldags kommunikasjonsutstyr.
X-kromosom: Kromosomet det burde vært mer av i den norske delegasjonen til Davos. Bare fire av 26 norske delegater var kvinner i fjor. I år er det fire av 32. Da er statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen inkludert.
Ytterplagg: Klesplagg som kan føre til ufattelig mye venting når det skal plukkes opp i garderoben i konferansesenteret klokka 18.00.
Zuma: Sør-Afrikas president Jacob Zuma er best på statlig merkevarebygging. Utstyrte hele delegasjonen med skjerf i Sør-Afrikas farger, og snakket varmt for landets trygge investeringsmiljø. I år kommer en stor delegasjon fra landet - men uten Zuma selv.
Ærverdig: Hotel Belvedere har de fiffeste gjestene og arrangerer visstnok de beste mottagelsene.Serverte i fjor 10.000 sandwicher, 15.000 kopper kaffe, 2000 flasker rødvin og 550 flasker champagne i løpet av uken.
Økonomiklasse: Den klassen de fleste i den norske delegasjonen reiste på med SAS-flyet til Zürich denne uken. Men en milliardær og en toppsjef fikk plass foran på det nesten fulle flyet.
Åpenhet: Var fjorårets in-ord i Davos. Storbritannias statsminister David Cameron og andre europeiske statsledere vil skatteflukten til livs. En nøkkel er transparency - åpenhet. I år blir det trolig debatt om skattenivået generelt for selskapene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.