Euro-rallyet fra sitt laveste nivå på fire år i juni gjorde at en rekke "bear"-investorer, som valgte å høre alt fra tidligere Fed-sjef Paul Volker til analytiker Dennis Gartman, på gikk glipp av det som kunne vært solid avkastning.

For siden Volcker i mai spådde at euroen kom til å gå i oppløsning har euroen styrket seg hele seks prosent mot dollaren.

Og siden Gartman 18. juni kalte euroen dødsdømt har valutaen styrket seg 7,3 prosent.

Den som imidlertid fikk rett var mannen som burde ha mest peiling på valutaen, nemlig den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet. I begynnelsen av mai sa han nemlig at man nå fikk euroen til en god pris, og siden det har den steget 5,3 prosent, skriver Bloomberg News.

 

Har ikke blitt løst
Men selv om euroen har fått et solid comeback, sier pessimister som investorlegenden Jim Rogers at det ikke kommer til å vare. Pessimistene vedder nå på at det vil bli brudd i eurosamarbeidet etter hvert som innstramningstiltakene i de hardest utsatte eurosone-landene kommer til å stagge veksten og øke gapet mellom medlemslandene. ¨

- Euroen har hatt en fantastisk gjeninnhenting, sier Gartman til Bloomberg News.

- Men har alle problemene som ble diskutert og analysert i februar, mars og april blitt løst? Ikke i det hele tatt. Den store trenden er fortsatt at det går mot oppløsningen av euroen, legger han til.

Bedre i EU, verre i USA
Tall fra Europa har imidlertid kommet inn på plussiden, og i begynnelsen av august sa Trichet at økonomien bedrer seg raskere enn forventet og at også pengemarkedene bedrer seg.

- Tallene for tredje kvartal er bedre enn ventet. Markedet fungerer litt bedre, sa han.

Fokuset i verdensmarkedet har nå skiftet til bekymring for USA , etter en rekke svake makrotall. Hverken arbeidsmarkedet, inntektene eller forbruket tar seg opp igjen, noe BNP-tallene også bærer preg av.

Hovedproblemet er at amerikanerne fortsetter å holde knallhardt på lommeboken, noe som gjør gjeninnhentingen svært vanskelig for en økonomi som er to tredjedels forbruksdrevet.

Les også: De skulle redde økonomien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.