Det siste året er det skapt nær 50.000 nye arbeidsplasser i Norge. Over 35.000 av jobbene har gått til innvandrere, skriver Dagens Næringsliv.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier arbeidsinnvandrere har hatt stor betydning for veksten i norsk økonomi de siste årene og han venter stor økning i nettoinnvandringen også i årene fremover.

– De som innvandrer til Norge har høy kompetanse som vi vil trenge i Norge i årene fremover. Men det som selvsagt er en utfordring for oss er at lett tilgang på arbeidskraft gjør at vi kanskje ikke er så mye frempå i bedriftene for å åpne mulighetene for dem som er utenfor, sammenlignet med hva vi ville vært hvis det var større kamp om arbeidskraften. Det viser at vi må intensivere innsatsen, slik at vi i større grad klarer å mobilisere egen arbeidsstyrke, sier Johnsen.

Av budsjettdokumentene går det frem at sysselsettingen har økt med 316.000 personer siden den rødgrønne regjeringen overtok makten i 2005. 200.000 av de nye jobbene har gått til innvandrere.

- Vi vil fortsatt bo her

En av innvandrerne til Norge de siste årene er Romas Stakauskas (28) fra Litauen.

I 2009 kom han til Norge fra hjembyen Siauliai i Litauen etter å ha mistet jobben som ingeniør i byggebransjen. Året etter kom også kona Doville Stakauskiene (27).

Nå jobber han som produksjonsoperatør i en lokal bedrift på Skarnes i Hedmark, mens hun er arbeidssøkende. Nylig kjøpte de seg bolig på Skarnes, og planen er å bli i Norge.

– Vi har pusset opp, og nå begynner vi å kose oss og leve et eget liv. Man kan aldri si aldri, men sånn det er nå vil vi fortsatt bo her, sier Stakauskas til DN.

Ikke rikere av å bli flere
Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret sier at det er en fordel for Norge på kort sikt at det kommer «fiks ferdig arbeidskraft» som kan utføre nødvendige arbeidsoppgaver. Samtidig påpeker han at mange sysselsatte i seg selv ikke er noe godt mål på velstand.

– Det er ikke hvor mange sysselsatte vi har som avgjør hvor rike vi blir, men hvor stor andel av befolkningen som er sysselsatt. Et land blir hverken rikere eller fattigere av å bli flere.

Ifølge Røed kan innvandringen også skape økt press på norske velferdsordninger.

– Det kan være en utfordring å utnytte den innvandrede arbeidskraften effektivt også i tider hvor det går litt dårligere, særlig i lys av at vi har et velferdssystem som for denne gruppen vil fremstå som relativt attraktivt, sier Røed til Dagens Næringsliv.

Les også: Norge bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber


Oljeboom kan gi økt innvandring til Norge

Innvandrere minsker lønnsgap

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.