Men samtidig øker antallet kvalifiserte søkere uten tilbud.
Tall fra Samordna opptak viser at nærmere 85.000 av årets 103.000 søkere er kvalifisert for minst ett studium. Det er en økning på over 12 prosent sammenlignet med 2009.
Av antall søkere har over 70.000 i år fått tilbud om studieplass, noe som er 5.200 flere sammenlignet med året før.
- Dette er utdanningsbølgen som slår inn over Norge. Mens økningen i søkere var stor i 2009, er det økningen i kvalifiserte søkere som er stor i 2010. Det vil få konsekvenser for regjeringens budsjettbehandlinger fremover, sier forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland (SV).
13.000 uten plass
For samtidig som kvalifiserte søkere øker, står over 13.000 kvalifiserte søkere uten tilbud. Ifjor var tallet på rundt 9.000, i 2007 på kun 5.900.
- Det er bekymringsfullt at vi risikerer at flere kvalifiserte søkere ikke får studieplass. Forhåpentlig vil flest mulig av disse få plass frem mot studiestart via Restetorget eller via lokale opptak, sier Aasland i en pressemelding.
Statsråden understreker at det er viktig at staten bevilger mer midler til flere studieplasser og utnytter den eksisterende kapasiteten bedre for å møte den økte etterspørselen etter høyere utdanning.
- Dette viser at studenteksplosjonen er over oss, og at regjeringen nå må satse på høyere utdanning for å gi flere søkere muligheten til å starte på en utdanning, mener Norsk studentorganisasjon.
Populære fag
Ifølge tall fra hovedopptaket er det økonomisk-administrative fag og samfunnsfag som er de mest populære utdannelsene. Det er også her det sendes ut flest tilbud om studieplasser.
Nærmere 600 flere søkte i år på økonomi sammenlignet med 2009. Rundt 900 flere fikk også tilbud om studieplass.
Også juss er populært, og det var i år over 1.300 flere søkere enn ifjor. Her ble 335 flere tatt inn.
Mange ønsker også å bli lærer, og 297 flere søkte i år om plass. Hele 8.000 har i år fått tilbud, det er hele 1.000 flere enn i fjor.
Medisin fremdeles vanskeligst
Selv om flere ønsker å studere økonomi, er medisin fremdeles det studiet som det er vanskeligst å komme inn på.
Høyeste poenggrense finner vi på Universitetet i Oslo, som krever 67,9 poeng i den ordinær kvoten.
Medisinutdannelsen i hovedstaden blir tett etterfulgt av medisinutdannelsene i Trondheim og Tromsø, hvor poenggrensen er henholdsvis 66,4 og 65,9.
Også de som har søkt profesjonsstudium i psykologi og ernæring i Oslo må ha gode karakterer for å komme inn, ettersom poenggrensen ligger på 65,3 og 63,4.
Restetorget
For dem som ikke har fått tilbud, åpnet Restetorget tirsdag morgen. Rundt 2.650 plasser på 429 studier ved 35 læresteder ble lagt ut. Etter kun to timer var antallet ledige studier nede i 402.
- Antall ledige plasser vil endre seg i løpet av dagen og i ukene som kommer, så det lønner seg å være tidlig ute, oppfordrer seniorrådgiver ved Samordna opptak, Henrik R. Christie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.