Snart undertegnes delelinjeavtalen i Barentshavet og dermed får Norge suverenitet over store nye områder i Barentshavet.

Kan utvide ressursanslaget
Dette er områder som ikke er med i Oljedirektoratets ressuranslag. Usikkerheten er stor, men det kan skjule seg store ressurser i området. Nylig ble det kjent at det tidligere har blitt kartlagt lovende strukturer i området rundt Fedinski-høyden, som nå har blitt omdøpt til Hjalmar Johansen-ryggen.

- Det er mulige prospekter eller strukturer i det området som nå blir å tilfalle Norge, men dette er ikke tatt med i ressursanslagene våre, sier Bente Nyland, direktør i oljedirektoratet til DN.no.

- Ressursanslagene våre er delt inn i flere grupper, de påvist reservene, det vi tror vi kan påvise i kartlagte områder og så de ressursene som kan ligge i områder som ennå ikke er utforsket. Usikkerhetsgraden er jo stor i områder som ikke er åpnet og utforsket. Man har ikke brønninformasjon og det er det viktigste man har for å anslå om det er noe drivverdig der, sier Nyland.

Påviste strukturer
- Det er en rekke lovende områder i Gråsonen, i nærheten av det som fra norske myndigheters side kalles Hjalmar Johansen-ryggen og som russerne kaller Fedinsky High, sier Rune Rafaelsen, leder for Barentssekretariatet til DN.no.

Det ble under 70- og 80-tallet foretatt en rekke seismiske undersøkelser i russisk regi, både i den russiske delen av Barentshavet og i den såkalte Gråsonen.

Det er velkjent at det i denne perioden ble kartlagt en rekke prospekter på russisk side, blant annet Shtokman i 1988. Det som ikke er like godt kjent er at det også ble kartlagt i den omstridte sonen. I Gråsonen ble det altså påvist en rekke strukturer. I det som blir den norske delen av Barentshavet ligger blant annet feltet Oktyabrskaya som ble funnet under 1980-tallet.

Et av de større prospektene vil nå altså bli liggende inne på norsk side. Prospektet Oktyabrskaya, som nok snart vil få et mer norskklingende navn enn Oktyabrskaya, ligger betydelig nærmere fastlandet enn det gigantiske Shtokman-feltet.

Arktiske muligheter
Et annet område der Norge har suverenitet til ressursene som måtte finnes under havbunnen er området rundt Jan Mayen.Her er også kunnskapen svært liten, men Island har hatt planer om utlysninger i områder som grenser opp til Jan Mayen. Dersom det gjøres funn der, kan interessen øke også for områdene rundt Jan Mayen.

Seismikkselskapet TGS-Nopec er et av selskapene som driver foreløpige undersøkelser ved Østgrønland. Under havbunnen i et vanskelig farvann fullt av drivis, kan det skjule seg store reserver. Nye oppdagelser her kan også føre til økt interesse for områder i norske arktiske farvann.

De store områdene rundt Svalbard og på sokkelen nord for Svalbard er områder der man vet svært lite om hvilke muligheter som skjuler seg. Svalbardtraktaten legger også begrensninger for hvilken suverenitet Norge kan kreve for sokkelen rundt Svalbard. I utgangspunktet har alle signaturstatene lik rett til å drive virksomhet på Svalbard. Norge hevder at sokkelen utenfor Svalbard er et område der Norge kan kreve full suverenitet, men de fleste signaturstatene er uenig i dette, ikke minst vår store nabo i øst; Russland.

Les mer:

Helt enige om delelinjen

Norge får lovende områder i fanget

Cairn Energy har funnet hydrokarboner utenfor Grønland

TGS er spent på Disko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.