- Oljeforekomstene i delelinjeområdet er svært usikre, sier norskrussiske geologer.

Men oljeselskapene har ennå ikke gitt opp Barentshavet. I grenseland mot delelinjen skal det nå bores åtte letebrønner, skriver Dagens Næringsliv og viser til forskningsmagasinet Apollon.

- Selv om det er et betydelig potensial for olje og gass i delelinjeområdet, er usikkerheten stor. I verste fall finnes det ingenting, sier professor Jan Inge Faleide på Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo til Apollon.

Han har de siste 30 årene vært en av verdens fremste eksperter på den undersjøiske geologien i Barentshavet, og er nå leder for det norsk-russiske forskningsprosjektet Petrobar.

Faleides forskning viser til hendelser under istiden som vanskeliggjør prognosene: Store deler av Barentshavet fikk seg en trykk og mistet et én til to kilometer tykt lag med sedimenter.

- Isen var som en bulldoser som skrelte bort og skjøv løsmassene vestover. Samtidig ble sokkelen hevet. Da ble det enda enklere for isen å skrelle bort de øverste lagene, sier Faleide til Apollon.

- Vi er sikre på at det var gode olje- og gassfelt i det sørvestlige Barentshavet for fem til ti millioner år siden. Da feltene ble hevet, ble trykket mindre. Gassen utvidet seg, og mesteparten av oljen ble presset ut av feltene. Noe av oljen ble fanget opp i felt som Goliat, som ligger 110 kilometer nordvest for Hammerfest. Oljen som havnet der, er bare en liten fjert av hva som fantes, sier Faleide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.