- Uber og AirBnB-konsepter kan skape et nytt «leilendingssamfunn», sier trendanalytiker og forfatter Ståle Økland.
Mandag skrev DN at digitale løsninger gir treningssentre knallhard kamp om kundene. Treningssentrenes «Uber» og «AirBnB» er på vei, og i utlandet har Classpass blitt en tøff utfordrer.
- I likhet med hvordan Uber og AirBnB har påvirket taxi- og hotellmarkedet, er det bare et tidsspørsmål før treningsbransjen er snudd på hodet. Det forundrer meg faktisk at dette ikke har kommet allerede, sa Pål Ødegaard, leder for Accenture Strategy i Norge.
Les hele saken her: Treningssentrenes «Uber» og «AirBnB» er på vei
- Mye tyder på at 2016 blir året da vi får se mange slike konsepter. Dette er en del av delingsøkonomien som vokser frem i tråd med digitaliseringen, sier Ståle Økland.
- Bare fantasien setter grenser
- Bill Gates sa det allerede for mange år siden: «Banking is essential. Banks are not». I dag kunne man si at både «taxies, hotels and retail are essential, but taxi companies, hoteliers and retailers are not», fortsetter han.
- Vi kommer til å se det innen mange bransjer, for bare fantasien og kundens ønsker setter grenser. Jeg tror nok også dette kommer i offentlig sektor med tiden, kanskje innen omsorgssektoren eller vedlikehold, sier trendanalytikeren.
Les hele saken her: BlaBlaCar verdt 1,6 milliarder dollar
Lave transaksjonskostnader er sentralt for at slike konsepter skal vokse frem, noe som er mulig i den digitale økonomien, påpeker han.
Amazon lar deg være postbud
For et par uker siden startet Amazon opp sitt nye konsept «Amazon Flex».
Fortsatt er dette et prøveprosjekt i Seattle, men det kan bli utviklet videre hvis det viser seg å fungere: I praksis kan alle som vil nå bli postbud for Amazon. Og når man uansett skal hente en pakke man har bestilt, kan man jo ta med naboens pakke også - og få betalt for det.
Ståle Økland tar opp temaet i sin nyeste bok «Datakrasj». Selv om det er mye interessant og positivt ved disse konseptene, kan det også endre store deler av den moderne kapitalismen til det negative, mener han.
- Deltakerne i systemet - for eksempel en Uber-sjåfør - tar ikke del i overskuddet som akkumuleres, i motsetning til en taxisjåfør med taxiløyve. De som leier ut et hotellrom får betalt for å leie ut rommet, men ikke en del av et overskudd slik en hotellgründer gjør. På den måten får vi et potensielt nytt «leilendingssamfunn», sier Økland.
Leier digitale områder
Frem til 1700-tallet var de fleste norske bønder leilendinger. En leilending var en bonde som leide et stykke jord av kongen, adel eller en godsherre og hadde lav status. Fra 1700-tallet fikk norske bønder muligheten til å kjøpe leilendinggårdene. Dermed ble de frie.
- Nå blir stadig flere mennesker digitale leilendinger som i stedet for å leie et landområde fra en godsherre, leier et digitalt område fra et teknologiselskap i form av en app. Man bruker dette digitale området til å spe på den personlige økonomien, men de store pengene er det eierne av appene som stikker av med, sier trendanalytikeren.
- Det høres fint ut at alle kan tjene noen kroner her og der for tjenester, men det endrer strukturen i kapitalismen, advarer han.
Les også:
Apple avslører hemmelige strømmetall
Oljeprisene stiger i forkant av lagertall fra USA
Statoil sier opp 135 ansatte i USA
Se DNTV: Slik skal norsk næringsliv redde klimaet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.