LONDON/OSLO. - Jeg synes det er gøy å kunne hjelpe oppstartbedrifter.
Fay Trier (38) åpner døren til en kjellerleilighet i Nord-London. Ved kjøkkenbordet sitter Ola Alabi (26) og Jake Reilly (23) konsentrerte over en pc-skjerm.
De unge mennene har nylig åpnet nettbutikk, med salg av egendesignede sko. Hjemme hos Trier finner de arbeidsro og inspirasjon. Kontakten ble knyttet gjennom Vrumi - ett av Londons siste tilskudd til den såkalte delingsøkonomien (se faktaboks).
Konseptet minner om bookingtjenesten Airbnb, som muliggjør utleie av egen bolig. I stedet for overnattingsplass, tilbyr Vrumi brukerne kontorplass på dagtid.
- For det første har London har et enormt plassproblem. Videre er jobbverden i endring - alt blir mer fleksibelt. Mange ønsker seg ikke lange og bindende kontrakter, sier Vrumi-grunnlegger Roddy Campbell til DN.
Delingsøkonomien vokser raskt i den britiske hovedstaden. Campbell er ikke overrasket.
- Londonerne har generelt en gründer-mentalitet, med mange frilansere og selvstendig næringsdrivende. Vi er både tidlig til å innovere og tilpasse oss, sier Campbell.
- Les også på DN.no: Dette venter økonomene i 2016
Eksploderer på verdensbasis
På verdensbasis anslås verdien av delingsøkonomien i dag til omlag 9 milliarder pund.
Det skriver Financial Times (FT), som viser til en fersk rapport fra PwC. Ifølge rapporten vil delingsøkonomien innen 2025 være verdt 230 milliarder pund, skriver FT.
London regnes i dag som en ledende «hub» for delingsøkonomien, heter det i artikkelen. I Storbritannia har myndighetene støttet utviklingen gjennom blant annet å gi skattefordeler.
Samtidig har stadig flere i Norge fått øynene opp for fenomenet.
2015 var året vi virkelig kjent Airbnp og Uber her hjemme, påpeker førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI.
Han understreker at uttrykket «delingsøkonomi» egentlig er veldig vagt.
- Det handler om å bruke tilgjengelige kommunikasjonsprodukter – for eksempel smarttelefoner – for å tilby aktiva ved hjelp av lavere transaksjonskostnader, sier han.
- Les også: – Alle famler akkurat nå
Ser vekst i Norge
Statsminister Erna Solberg er blant dem som i høst har hevet frem utviklingen(se video nederst i saken).
Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo (UiO) er ikke i tvil om at Norge vil følge etter internasjonale foregangsbyer.
- I Norge blir det helt sikkert ikke mindre av dette fremover. I alle fall ikke når arbeidsledigheten stiger og folk ser seg om etter måter å tjene en brukbar inntekt, sier han til DN.
Andersen ved BI er på sin side i tvil om at delingsøkonomien vil få like stor fart her hjemme som i for eksempel London.
- Problemet i Norge, er at vi er så få. Det er vanskelig å gjøre store forretninger ut av det, sier han.
- Bør se verdien
Likevel er Andersen overbevist om at enkelte aktører vil måtte forholde seg til en utvikling i tiden fremover.
- Airbnb er en ganske stort i Norge - og kommer til å fortsette å være det. Antagelig er dette noe hotellkjedene merker. Når det gjelder Uber, blir nok taxiselskapene nødt til å respondere med å tilby de samme tjenestene. Det kan tenke seg at Oslo-taxiene kommer ut med en app som gjør at kundene får en fastpris, sier han.
- Hvordan bør myndighetene følge opp dette?
- Myndigheten bør ikke stå i veien for innovasjon. Uber har masse krefter mot seg, ikke minst fagforeningene. Det politikerne bør gjøre, er å se at tjenesten har en viss verdi, sier han.
Kreativt miljø
Tilbake i London forteller Trier at hun tar 10 pund (130 kroner) per døgn for å la de unge gründerne bruke leiligheten hennes som kontor på dagtid. Dersom selskapene er kommet lenger, vil prisen være noe høyere.
- Selvfølgelig var jeg litt usikker på å bringe inn ukjente i starten, men jeg sjekker dem på nettet og det har gått fint, sier 38-åringen.
Vrumi-grunnlegger Roddy Campbell mener selskapet så langt er en suksess. Nå er planen å utvide til flere byer.
- Vi vokser hver måned, med både stadig flere verter og gjester. Samtidig har vi hentet inn nesten en million pund (13 millioner kroner) i finansiering, sier gründeren og viser til at nettsiden etter ett år har 1.600 registerte brukere.
For Alabi og Reilly ville alternativet vært å møttes på cafeer eller andre offentlige steder.
- I London er det et stort kreativt miljø. Her har delingsøkonomien blitt en slags nøkkel til suksess, mener Reilly.
Se DNtv: Ville Erna Solberg satt seg inn i en Uber-drosje?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.