Det har kanskje vært mest blest om delingsplattformen til renholdsselskapet Weclean. Gründer Kim Haagensen vant nylig 1,3 millioner kroner fra investorene i Angel Challenge, men han er ikke alene om å tilby renholdstjenester via en egen digital plattform.
Bergensgründerne Dennis Stokseth (24) og Erik Dalland (24) har siden oktober bygget opp tjenesten Wipe i Bergen og Oslo. I starten av april signerte gründerne en fusjonsavtale med det tilsvarende finske selskapet Freska - og bytter nå navn til Freska Norge.
Med seg får det nye selskapet 2,5 millioner kroner i et konvertibelt lån fra en rekke investorer, samt 500.000 kroner fra den finske motsatsen til Innovasjon Norge - Tekes.
Les også: Overbeviste investorene og stakk av med 1,3 millioner kroner
Fem nordiske byer
Fusjonen innebærer at Freska nå tilbyr sin plattform til renholdsarbeidere og kunder i Oslo, Bergen, Helsinki, Tampere og Turku.
- Vi har et system som gjør at vi har rengjørere i ulike områder rundt omkring i byene, for å dekke flest mulige postnummer. Når kundene går inn i systemet vårt, får de opp all ledig tid rengjørerne har i et område, og kan bestille når de selv ønsker å få rengjørere på besøk, sier styreleder Stokseth i Freska Norge.
Med på investorsiden fra før av er to av gründerne fra Adams Matkasse - Lasse Carlsen Smedsvig og Harald Reigstad Aalvik - samt konsulentselskapet Momentum Partners, som også er inne i bergensfrisørene Cutters.
- Kommet mye lenger enn oss
Stokseth har troen på at det ligger vekstmuligheter i markedet.
- Finnene er kommet mye lenger enn oss. I Finland, Sverige og Danmark har man ROT- fradrag, som i Finland er på 45 prosent. Det gjør det billigere å drive i praksis, og har nok bidratt til at Freska er kommet mye lenger enn oss i timeantall, sier Stokseth.
ROT-fradraget er skattefradrag for hvite husholdsningstjenester i private hjem. Regjeringen Solberg utredet et norsk ROT-fradrag i begynnelsen av sin periode, men en rapport fra Finansdepartementet slo fast at fradraget vil være et for dyrt virkemiddel mot svart arbeid - og gi et netto provenytap (tap av skatteinntekter) på åtte milliarder kroner hvert år.
Les også: – Vi blir mistenkeliggjort på tynt grunnlag
- Ikke konkurrenter
Weclean vant som nevnt 1,3 millioner kroner i Angel Challenge, og gründer Kim Haagensen sier han i disse dager jobber med å få på plass partnerskap med både Telenor og Orkla.
- I tillegg er det masse interesse fra utlandet for bedriftsmodellen vår. Det går fantastisk, men vi er ikke en bærekraftig bedrift enda. Likevel har vi veldig mye spennende ting på gang, sier Haagensen.
Les også: Han kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte
Han vil heller utfordre tradisjonelle renholdsbyråer enn Freska.
- Jeg tenker ikke på de som konkurranse. Jo mer de klarer å få til, jo mer gagner det oss begge. Vi har nok også en annen måte å tenke på enn dem. De sitter i skjorter og drar rundt på møter, mens vi går ut og er med dem som skal vaske. Det er to forskjellige verdener, men ingen kritikk av guttene bak Freska - jeg har kjempetro på dem, sier Haagensen.
Hør DNs podkast
Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?
Se DNtv
Les også:
Høili selger strandeiendom for 66 mill.
Holder kortene tett om skatteparadis (DN+)
Nå kan du kjøpe luksusyachter, privatfly og rådyre diamanter på milliardærenes «Finn.no» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.