– Jeg skulle på ferie og hadde spurt alle vennene mine om de kunne hjelpe. Men det var jo midt i ferien for alle andre også, sier Marianne Sæther.
Da hun og kjæresten skulle på en lang utenlandstur i sommer, ville de leie ut leiligheten gjennom nettstedet Airbnb. Problemet var at de fleste gjestene bare ville leie et par dager.
Sæther trengte en person som kunne vaske mellom hver leietager, ta imot gjestene og levere nøkler mens hun selv var på den andre siden av jorden. Dermed ble hun kunde av Magnus Kristiansens nystartede bedrift, Inkeys.
Les mer om delingsøkonomi og hva som rører seg i Gründer-Norge på DN Gründer.
Inkeys’ forretningsidé er å være et profesjonelt ledd mellom amatørene, som leier ut et rom eller hele boligen sin gjennom Airbnb, og overnattingsgjestene deres. Utleietjenesten er en voksende konkurrent til tradisjonelle hotellovernattinger.
– Hvis vi bare skulle leid ut til én i noen dager, hadde det ikke lønnet seg å betale for hjelp. Men når vi kunne få enda en leietager mens vi var bortreist, var det verdt det, sier Sæther, som tar i underkant av 1000 kroner per natt for å leie ut leiligheten i Oslo sentrum.
Nøkkel-nødhjelp
Magnus Kristiansen sier han så to ulike behov og kundegrupper blant hobbyutleierne da han bestemte seg for å starte opp Inkeys tidligere i år. Den ene gruppen er de som vil ha hjelp til å drive en profesjonell og effektiv utleie, for å få flere gjester og tjene mer.
– Disse bestiller gjerne «full pakke», sier Kristiansen.
Det vil si utvask til 499 kroner, bytting av sengetøy til 20 kroner, og 299 kroner for overlevering av nøkkel og praktisk informasjon til gjestene.
Den andre gruppen er de som hadde planer om å gjøre alt selv, men som plutselig trenger nødhjelp til å overlevere nøkkelen. Da kommer Kristiansen til unnsetning på el-sykkelen.
Gründeren har dermed funnet en ny nisje oppå en ny næring.
– Det er dette jeg lært på skolen: Å sette sammen eksisterende ting på en ny måte, til noe eget. Jeg får hele tiden nye impulser som vi kan raffinere og skape nye produkter av, sier Kristiansen, som har bakgrunn fra Markedshøyskolen.
Møter skepsis
En av innvendingene mot delingsøkonomien og den nye teknologien er at jobber vil forsvinne. Trendanalytiker og forfatter Ståle Økland er blant dem som hevder at ny teknologi hverken skaper nye arbeidsplasser, øker produktiviteten eller gir vekst. LO-leder Gerd Kristiansen er skeptisk til delingsøkonomien og advarte i DN i forrige uke mot både skattesvik og et løsarbeidersamfunn.
Nestleder i Europakommisjonen og Finlands forrige president, Jyrki Katainen, er derimot mer optimistisk.
– Forretningsmodeller som Uber og Airbnb representerer, vil skape nye jobber, de vil skape skatteinntekter og de vil skjerpe konkurransen, sa Katainen fra scenen under gründermessen Slush i Helsingfors torsdag.
Inkeys-gründer Kristiansen sier han er helt uenig med LO-lederen.
– Når markedet er som det er, når det blir strammere og arbeidsledigheten øker, er det viktig å skape næring oppå nye næringer og tilleggstjenester som vi gjør. Jeg synes ihvertfall LO, som er arbeidernes organisasjon, bør støtte arbeidere som starter nye ting, sier han.
Drifter tomme studentrom
Det er flere som har tenkt som Inkeys-gründeren. Denne våren dukket en lignende tjeneste opp i Bergen. NHH-studentene Oscar Hellenes (23), Jon Trygve Hegnar (22) og Hans L. Falck (25) observerte hvordan Bergens hoteller var fullbooket om sommeren, samtidig som mange studenter dro hjem og etterlot tomme leiligheter.
I vår startet de tre opp Lotel, som gjør alt fra A til Å for deg som vil leie ut på Airbnb. Lotel oppretter profilen din, tar bilder, håndterer reservasjonsforespørsler, forsikrer, sjekker ID, sjekker gjestene inn og ut, tar vare på nøkler, har 24-timers vakttelefon, vasker og utstyrer leiligheten din med toalettpapir, håndklær, kluter og annet basisutstyr.
Selskapet retter seg også mot dem som skal være borte fra leiligheten sin en lengre periode og de som bare vil la noen andre ta seg av alt bryet mot å dele på inntektene.
Lotel tar 40 prosent av leieinntektene og «drifter» per i dag 20 leiligheter i Bergen. Neste stopp for de tre gründerne er Oslo og Trondheim.
– Grunnen til at dette konseptet har fått så god respons, er at det er ekstremt mye arbeid med å leie ut med Airbnb. Vi har også en sidetjeneste som heter Lotel X, som vi tilbyr i hele Norge. Der driver vi kontoen din og kommuniserer med gjester, men er ikke fysisk tilstede, sier Oscar Hellenes.
I Bergen er det nå ni personer som jobber med Lotel, fra og med julen kommer det til å være fem i Oslo og fire i Trondheim. Noen er ansatt mens andre jobber oppdragsbasert eller gjennom byråer.
– Det er en arbeidskrevende jobb som vil sysselsette mange. Vi ønsker å ansette så mange som mulig internt, så vi kan holde våre strenge kvalitetskrav, sier Hellenes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.