Delingsøkonomi sto på agendaen under årskonferansen til Bergen Næringsråd fredag.

Statsminister Erna Solberg, Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, NHO-leder Kristin Skogen Lund og Leif Sande fra fagforbundet Industri og Energi var alle representert i en paneldebatt om delingsøkonomiens fremvekst i Norge.

De siste ukene har debatten om delingsøkonomien blitt omtalt en rekke ganger i DN.

Les noen av sakene her:

Les mer om delingsøkonomi og hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Det var lite uenighet i paneldebatten. Statsministeren sa i sitt innlegg at hun frykter at den økende delingsøkonomien vil bli vanskeligere å beskatte.

- På en måte er delingsøkonomi en bytteøkonomi. Hovedutfordringen er når transaksjonene som oppstår i delingsøkonomien ikke er mulig å skattlegge, sa Solberg.

Hun understreket også at norsk økonomisk vekst ikke lenger vil få drahjelp av petroleumssektoren, og at jobber i privat sektor må ta over.

- Vi trenger flere jobber i privat sektor som kan skatte. Poenget er at de jobbene vi skal ha skal overta for de mest skatteinnbringende jobbene i verden, nemlig de fra olje- og gassnæringen, sa Solberg.

- Gode på omstilling

Støre er enig  i at delingsøkonomien byr på utfordringer.

- Men dette må vi nærme oss med optimisme og pågangsmot. Vi er gode på omstilling. Om det er noe land som kan fortelle om omstilling, er det oss, sa Støre.

Han uttrykte seg også positivt til delingsøkonomiens miljøfordeler.

- Hvis miljøfordeler oppfylles av delingsøkonomien mener jeg det er en stor fordel, sa han.

Skeptisk til delingsøkonomi

Den mest skeptiske av debattantene på scenen var Leif Sande fra Industri og Energi. Han har ikke tro på at delingsøkonomien vil slå ordentlig rot i Norge.

- Jeg tror ikke delingsøkonomien blir så stor, og jeg mener delingsøkonomien til dels er oppskrytt, sa han.

Sunde uttrykte også sterk skepsis til taxiappen Uber.

- Det er jo å sette pirattaxier i system. Vi burde brukt appen til å tilkalle alle Uber-sjåfører og stoppe dem, sa han fra scenen i Bergen.

Tro på delingsøkonomien

NHO-leder Kristin Skogen Lund mente på sin side at delingsøkonomien er på fremvekst i Norge, og stilte seg positiv til utviklingen. Hun var likevel klar på at det kan komme problemer:

- Det skaper bruduljer både for det etablerte næringslivet og de som skal skrive lover, sa hun.

Skogen Lund oppfordret til å lage lover som lar de nye aktørene i delingsøkonomien operere side om side med tradisjonelt næringsliv.

- Regelverket kan ikke være et vern for noen, og til hinder for andre.

NHO-lederen trakk også frem konflikten mellom Uber og drosjenæringen i Norge, og foreslo å lempe på reguleringen i taxinæringen samtidig som man øker den for Uber og på den måten «bringer de nærmere».

 

 

 

 

 

Europekommisjonens nestleder Jyrkin Katainen på scenen under gründermessen Slush i Helsingfors torsdag.
Europekommisjonens nestleder Jyrkin Katainen på scenen under gründermessen Slush i Helsingfors torsdag. (Foto: Leif Rosas/DN)
 

Debatten går i hele Europa

Også i EU diskuteres det  hvordan man skal møte delingsøkonomien.

Nestleder i Europakommisjonen og Finlands forrige president, Jyrki Katainen, var torsdag i Helsingfors for å snakke om EUs plan for å styrke den digitale økonomien på kontinentet. Der fikk han spørsmål om hvordan EU vil forholde seg til fremveksten av selskaper som Uber.

– Vi har ikke noe offisielt standpunkt eller avgjørelse klar på Uber. Men vi er for delingsøkonomien og vi ønsker å støtte nye forretningsmodeller, sa Katainen.

– Vil skape nye jobber

Mens LO-lederen i Norge advarer mot både skattesvik og løsarbeidersamfunn, er Katainen mer grunnleggende optimistisk.

– Forretningsmodeller som de Uber og Airbnb representerer, vil skape nye jobber, de vil skape skatteinntekter og de vil skjerpe konkurransen, sa Katainen.

Og fortsatte:

– Land som har bannlyst Uber, har vært i sin fulle rett til å gjøre det, da lovene i landet er som de er. Vi kritiserer ikke det.

Nestlederen i Europakommisjonen mener likevel lovene bør revurderes.

– Europa burde ha selvtillit. Og hvis dagens reguleringer ikke tillater disse selskapene å vokse frem, må vi alvorlig tenke på å forandre reglene de er bedre tilpasset disse nye forretningsmodellene.

Alle håndproteser lages for voksne, rike menn

Det vil gründerne i Hy5 gjøre noe med.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Alle håndproteser lages for voksne, rike menn
Det vil gründerne i Hy5 gjøre noe med.
01:16
Publisert:

Les mer her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.