– Dette er deres eneste store sjanse til å få en ny kurs. Dere får ikke muligheten igjen på om fire år.
Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump retter en dirrende finger mot folkemengden i byen Hershey i vippestaten Pennsylvania. I hockeyhallen vifter folkemassen med bannere og smarttelefoner. Det er få dager igjen til valgdagen 8. november, og over 10.000 tilhengere har samlet seg i sjokoladebyen for å høre Trump tale. Den republikanske presidentkandidaten virker kampklar.
Den siste uken har Trump har spist seg inn på Hillary Clintons ledelse på meningsmålingene. Demokratenes presidentkandidat hadde fredag en ledelse på 1,7 prosentpoeng, ifølge RealClearPolitics , som regner ut gjennomsnittet av alle meningsmålingene.
Les også: Valgmenn? Vippestater? Hvem betaler for valgkampen?
Rykker frem i vippestater
For Trump er vippestaten Pennsylvania, med sine 20 valgmenn, en viktig delstat å sikre seg. Fortsatt har Hillary Clinton overtaket i ruststaten. Uttrykket vippestat brukes om delstater hvor det er knyttet størst spenning til hvilket parti som får størst oppslutning fordi utfallet gjerne varierer fra ett presidentvalg til ett annet.
– Vi skal gjøre det. Vi skal vinne Pennsylvania stort og vi skal til Det hvite hus, sier Trump og høster ellevill jubel blant deltagerne.
– Og forresten, jeg trenger ikke å ta med meg J-Lo eller Jay-Z. Jeg er her helt alene, fortsetter Trump og sparker mot Hillarys kjendistette konsertarrangement som går av stabelen i Pennsylvania samme kveld.
Trump har sparket fra seg på flere meningsmålinger i vippestatene de siste dagene. Sjansen for Trump-seier ligger nå på rundt 30 prosent, ifølge en oppdatering fra valgeksperten Nate Silver.
Trump leder i delstaten Ohio, som spiller en nøkkelrolle hvert fjerde år. Som DN tidligere har skrevet har ingen republikansk kandidat det siste århundret flyttet inn i Det hvite hus uten seier i Ohio. Forrige gang det skjedde for demokratene, var i 1960.
Tett løp
Ifølge flere kartlegginger leder Trump i også vippestatene New Hampshire, Iowa og Nord-Carolina, mens Clinton har beholdt sin ledelse i vippestatene Virginia, Pennsylvania, Wisconsin og Michigan. Hun har også en marginal ledelse i delstatene Florida, Colorado og Nevada.
Det er med andre ord tett løp foran tirsdagens valg og denne helgen vil tusenvis av frivillige fra begge partier banke på dører i vippestatene for å mobilserer velgere.
Sjekk ut DNs vippestat-spill for å få en forståelse av hvordan valget avgjøres! (Artikkelen fortsetter under)
Nye epost-avsløringer
Fra det opphøyde podiet i Pennsylvania snakker Trump varmt hjertesakene som har preget hele valgkampen hans: Den republikanske presidentkandidaten vil innføre betydelige skattekutt, reforhandle internasjonale handelsavtaler, avskaffe Obamacare, beskytte amerikanske arbeidsplasser og bygge den omstridte muren mot Mexico for å hindre immigrasjon. Trump bruker også den pågående e-postsaken mot Clinton for alt det er verdt.
- Har noen av dere hørt om FBI-saken? Hvorfor stiller hun i det hele tatt til president? sier Trump og mens publikum plystrer og hoier.
Sendte hemmelige e-poster til datteren
Fredag slo nye e-postlekkasjer ned som en ny bombe i amerikanske medier. En serie eposter offentliggjort av USAs utenriksdepartement, viser at Hillary Clinton i 2009 videresendte en epost med sensitivt innhold som til datteren Chelsea Clinton. Korrespondansen foregikk i 2009 mens Clinton var utenriksminister. Eposten ble opprinnelig sendt fra president Barack Obamas handelsrådgiver Michael Froman og ble videresendt til Clinton av andre ansatte i departementet.
Ifølge NTB videresendte Clinton eposten til «Diane Reynolds», et epost-psevdonym for datteren Chelsea Clinton.
Det har vært mye støy rundt Hillary Clinton etter at FBI-sjef James Comey i forrige uke kunngjorde det var oppdaget enda flere eposter som er sendt til og fra Hillary Clintons private epostserver. FBI har i kjølvannet av saken fått skarp kritikk for å offentliggjøre informasjonen så tett opp mot valget. FBI har allerede etterforsket Hillary Clintons bruk av en privat e-postkonto mens hun var utenriksminister og har konkludert med at hun hadde opptrådt kritikkverdig, men ikke lovstridig.
Fryder seg
De nye detaljene om Clintons epost-korrespondanse får Trump-tilhengerne til å fryde seg.
–Jeg er mer sikker enn noen gang på at Trump vil vinne. Epost skandalen viser at Hillary Clinton er en løgne og en trussel mot vår nasjonale sikkerhet. Det er helt utrolig at hun ikke er buret inne bak lås og slå, sier Bob Bolus fra Throop i
Pennsylvania.I en trailer dekorert med Hillary Clinton-skjellsord har han reist fra delstat til delstat for å følge Trumps valgkamp.
Venninnene Nadine Horning og Sharon Mircier er også nådeløse i sine karakteristikker av Clinton.
- Hun fremstår som kald kynisk og uærlig. Vi kan simpelthen ikke ha en president som gang på gang havner i FBIs søkelys, sier Mercier.
Nadine Horning nikker:
- Jeg var tidligere demokrat, men Hillary Clintons presidentkandidatur fikk meg til å endre syn. Jeg er lei av makteliten Washington og elsker hvordan Trump tør være politisk ukorrekt. Det føles ikke som om han representerer noe nytt som landet vårt trenger.
Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.
Les også:
- En kunnskapsløs og bøllete mann (DN+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.